Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο έπεσαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία

Υποχώρησαν 0,3% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας την πρώτη τέτοια πτώση από τον Οκτώβριο του 202. Η ετήσια άνοδος διαμορφώνεται πλέον στο 10,3% από 12,4% έναν μήνα πριν.

Πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο έπεσαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο παρουσίασαν την πρώτη μηνιαία πτώση τους σε περισσότερο από ένα χρόνο, με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία να υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους δανεισμού στην αγορά κατοικιών.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, oι τιμές υποχώρησαν 0,3% μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, καταγράφοντας την πρώτη τέτοια πτώση από τον Οκτώβριο του 2021, ανεβάζοντας τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 10,3% τον Νοέμβριο, από 12,4% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ONS την Τετάρτη.

Η μέση τιμή έφτασε τις 295.000 στερλίνες τον μήνα - ήταν £28.000  υψηλότερα από πέρυσι - αλλά μια ελαφρά μείωση από το υψηλό ρεκόρ του Οκτωβρίου των £296.00.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας τις προσδοκίες για υψηλότερο μεσοπρόθεσμο κόστος δανεισμού, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού. Η άνοδος των επιτοκίων έχει παγώσει την αγορά ακινήτων, η οποία γνώρισε άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν ο δανεισμός ήταν ιστορικά φθηνός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v