Πρώην στέλεχος του FBI κατηγορείται για συνεργασία με Ρώσο ολιγάρχη

Ο ΜακΓκόνιγκαλ, επικεφαλής αντικατασκοπείας στη Νέα Υόρκη έως το 2018, συνελήφθη διότι πληρωνόταν κρυφά από τον ολιγάρχη Ολέγκ Ντεριπάσκα, παραβιάζοντας τις κυρώσεις.

Πρώην στέλεχος του FBI κατηγορείται για συνεργασία με Ρώσο ολιγάρχη

Πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του FBI κατηγορείται ότι παραβίασε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας επειδή πληρωνόταν κρυφά από τον ολιγάρχη Ολέγκ Ντεριπάσκα (φωτ.).

Ο Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, που ήταν επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπείας του FBI στη Νέα Υόρκη μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 2018, συνελήφθη το Σάββατο. Φέρεται ότι το 2021 ερευνούσε έναν άλλον ολιγάρχη, για λογαριασμό του Ντεριπάσκα, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2018.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο ΜακΓκόνιγκαλ, 54 ετών, εργάστηκε επίσης για λογαριασμό του Ντεριπάσκα το 2019, σε μια προσπάθεια -η οποία δεν καρποφόρησε- να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του. Ο Ντεριπάσκα είναι ο ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας αλουμινίου Rusal.

Ο ΜακΓκόνιγκαλ θα προσαχθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν μαζί με τον Σεργκέι Σεστακόφ, πρώην Σοβιετικό διπλωμάτη ο οποίος απέκτησε στη συνέχεια την αμερικανική υπηκοότητα και σήμερα είναι κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση.

Ο Ντεριπάσκα ήταν μεταξύ των 24 Ρώσων ολιγαρχών και κυβερνητικών αξιωματούχων που μπήκαν στη «μαύρη λίστα» της Ουάσινγκτον το 2018 για τη φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v