Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτο μήνα ανεβαίνει το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία

Αυξάνεται στο -33,9 τον Φεβρουάριο από την αναθεωρημένη τιμή των -37,6 μονάδων τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Gfk. Τι προβλέπεται για την ιδιωτική κατανάλωση φέτος.

Τέταρτο μήνα ανεβαίνει το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία

Τέταρτο διαδοχικό μήνα αναμένεται να βελτιωθεί το γερμανικό καταναλωτικό κλίμα τον Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου GfK την Τρίτη.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το ινστιτούτο ανέφερε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αυξάνεται στο -33,9 τον Φεβρουάριο από την αναθεωρημένη τιμή των -37,6 μονάδων τον Ιανουάριο. Είναι ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters κι έκαναν λόγο για -33,0.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος προβλέπει την εξέλιξη της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης τον επόμενο μήνα.

«Η πτώση των τιμών της ενέργειας, όπως η βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης, έχουν διασφαλίσει ότι το καταναλωτικό κλίμα είναι λιγότερο ζοφερό», δήλωσε ο ειδικός στους καταναλωτές του GfK, Rolf Buerkl. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το 2023 θα παραμείνει δύσκολο για τη γερμανική οικονομία.

Ο Buerkl είπε ότι η ιδιωτική κατανάλωση δεν θα μπορέσει να συμβάλει θετικά στη συνολική οικονομική ανάπτυξη φέτος, προσθέτοντας ότι αυτό σηματοδοτείται από το ακόμη πολύ χαμηλό επίπεδο του δείκτη.

Μεταξύ των τριών επιμέρους δεικτών, οι προσδοκίες για τα εισοδήματα σημείωσαν αισθητή άνοδο τον Ιανουάριο και οι προσδοκίες για την οικονομία ανήλθαν στα προπολεμικά επίπεδα. Ωστόσο, η προθυμία για αγορά συνέχισε το rollercoaster των τελευταίων μηνών και αυτή τη στιγμή εξασθενεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v