Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Comeback-έκπληξη για την επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη

Πρώτη φορά από τον Ιούνιο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κατέγραψαν ανάπτυξη, σύμφωνα με την S&P Global. Ενδείξεις θέλουν την ύφεση στο μπλοκ να μην είναι τόσο βαθιά όσο φοβόμασταν ή ακόμη και ότι μπορεί να τη γλιτώσει.

Comeback-έκπληξη για την επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη

Αναπάντεχη επιστροφή σε μέτρια ανάπτυξη έκανε η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ενισχύοντας τις ενδείξεις που θέλουν την ύφεση στο μπλοκ να μην είναι τόσο βαθιά όσο φοβόμασταν ή ακόμη και ότι μπορεί να ξεφύγει από την ύφεση.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών αγορών (ΡΜΙ) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, ανήλθε στις 50,2 μονάδες αυτόν τον μήνα από 49,3 τον Δεκέμβριο. 

Ο Ιανουάριος ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούνιο με τον δείκτη πάνω από το όριο των 50, σημείο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τη μέση εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters, η οποία έκανε λόγο για 49,8.

«Η έρευνα φέρνει αναμφίβολα ευπρόσδεκτα καλά νέα για να υποδηλώσει ότι οποιαδήποτε ύφεση είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και ότι μια ύφεση μπορεί κάλλιστα να αποφευχθεί εντελώς», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Ο ήπιος μέχρι στιγμής χειμώνας, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και τα πρόσφατα θετικά οικονομικά στοιχεία οδήγησαν σε αναβάθμιση ορισμένων τριμηνιαίων προβλέψεων για την ανάπτυξη σε δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αν και εξακολουθεί να προβλέπεται τεχνική ύφεση.

Σε μία ένδειξη ότι οι εταιρείες γίνονται πιο αισιόδοξες, αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων με ταχύτερο ρυθμό αυτόν τον μήνα. Ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε σε υψηλό τριών μηνών, στο 52,5 από 51,9 τον Δεκέμβριο.

Ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών του μπλοκ εξέπληξε επίσης ανοδικά, φτάνοντας σε υψηλό έξι μηνών, στο 50,7. Ήταν στο 49,8 τον Δεκέμβριο ενώ η δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε 50,2.

Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν μεγάλους λογαριασμούς, η ζήτηση μειώθηκε μόνο ελαφρώς.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα παρουσίασε επίσης βελτίωση, αλλά παρέμεινε σε ύφεση. Ο μεταποιητικός PMI αυξήθηκε στο 48,8 αυτόν τον μήνα από 47,8, έναντι πρόβλεψης για 48,5.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή και που τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI ανήλθε σε υψηλό επτά μηνών, στο 49,0 από 47,8.

Όπως και στις υπηρεσίες, ο δείκτης ΡΜΙ τιμών εισροών μειώθηκε, αλλά οι εταιρείες αύξησαν τις χρεώσεις τους με ταχύτερο ρυθμό. Ο δείκτης τιμών παραγωγής ανήλθε στο 61,4 από 61,2, αλλά ήταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων τριών ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v