Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Στον πάγο η τριμερής με Σουηδία-Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Αναβάλλονται επ' αόριστον, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, οι συνομιλίες Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Τουρκία: Στον πάγο η τριμερής με Σουηδία-Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία ακύρωσε επ' αόριστον την τριμερή συνάντηση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία στο πλαίσιο του ειδικού μηχανισμού για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, μετά τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στη Στοκχόλμη που προκάλεσαν την καταδίκη της Άγκυρας, μετέδωσε ο κρατικός τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός TRT.

Η συνάντηση, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο, αναβλήθηκε μετά από αίτημα της Άγκυρας, ανέφερε το TRT επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν είχε πει πρόσφατα ότι θα παρευρισκόταν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία δεν θα έχει την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μετά από τη διαμαρτυρία κοντά στην τουρκική πρεσβεία της Στοκχόλμης το Σαββατοκύριακο, όπου ο επικεφαλής του ακροδεξιού δανικού κόμματος Stram Kurs («Σκληρή Γραμμή») έκαψε δημοσίως ένα αντίγραφο του Κορανίου.

Η Στοκχόλμη ζητά εκ νέου διάλογο

Η Σουηδία θέλει να αποκαταστήσει τον διάλογο με την Τουρκία αναφορικά με τις αιτήσεις ένταξης της χώρας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να επανέλθει σ' έναν λειτουργικό διάλογο για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Εάν δεν έχουμε λειτουργικό διάλογο, θα είναι δυσκολότερο για τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό θα έχει συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας», τόνισε.

«Θέλω να επαναλάβω έναν διάλογο εργασίας με την Τουρκία», τόνισε επικρίνοντας τους «προβοκάτορες» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη σουηδική υποψηφιότητα και απευθύνοντας έκκληση για «ηρεμία» απέναντι σε μια «σοβαρή» κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v