Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: 5 δισ. για το πρώτο κοινοπρακτικό «ομόλογο της ΕΕ»

Πρώτη κοινοπρακτική έκδοση, στο πλαίσιο της νέας ενοποιημένης προσέγγισης χρηματοδότησης της Ενωσης. Υπερκαλύφθηκε πάνω από 10 φορές, με προσφορές που υπερέβαιναν τα 51 δισ. ευρώ.

Κομισιόν: 5 δισ. για το πρώτο κοινοπρακτικό «ομόλογο της ΕΕ»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άντλησε χθες 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πρώτης της κοινοπρακτικής συναλλαγής για το 2023, χάρη σε έκδοση του 30ετούς ομολόγου της το οποίο λήγει στις 4 Μαρτίου 2053. Πρόκειται για την πρώτη κοινοπρακτική έκδοση στο πλαίσιο της ενοποιημένης προσέγγισης χρηματοδότησης της ΕΕ, την οποία η Επιτροπή εισήγαγε ως κύρια μέθοδο χρηματοδότησης από τον Ιανουάριο του 2023. Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή, η Επιτροπή —εξ ονόματος της Ένωσης— εκδίδει ομόλογα με την ενιαία ονομασία «ομόλογα της ΕΕ» και όχι με διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με τα προγράμματα.

Η συναλλαγή προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Υπερκαλύφθηκε πάνω από 10 φορές, με προσφορές που υπερέβαιναν τα 51 δισ. ευρώ.

Ο κ. Γιοχάνες Χαν, επίτροπος Προϋπολογισμού, ο οποίος επιβλέπει τις δανειοληπτικές δραστηριότητες της ΕΕ, δήλωσε: «Η πρώτη κοινοπρακτική συναλλαγή μας το 2023 σηματοδοτεί μια δυναμική και σίγουρη αρχή για το τρέχον έτος δανειοληψιών της ΕΕ. Η συντριπτική ζήτηση για τα ομόλογά μας καταδεικνύει την κλίμακα και την έκταση της επενδυτικής βάσης που έχει αναπτύξει η ΕΕ για τη δανειοληπτική της δραστηριότητα. Θα διατηρήσουμε την ισχυρή παρουσία μας στις αγορές κατά τις προσεχείς εβδομάδες και τους προσεχείς μήνες, καθώς θα προχωρούμε με την εφαρμογή του σχεδίου έκδοσής μας στο πλαίσιο της ενοποιημένης χρηματοδοτικής μας προσέγγισης».

Με τη χθεσινή συναλλαγή, η Επιτροπή συγκέντρωσε σχεδόν 10 δισ. ευρώ από τα 80 δισ. ευρώ που είχε θέσει ως στόχο χρηματοδότησης για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Στο ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνονται 4,68 δισ. ευρώ τα οποία συγκεντρώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου μέσω δημοπρασίας ομολόγων της ΕΕ. Από τον στόχο χρηματοδότησης των 80 δισ. ευρώ, περίπου 70 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο NextGenerationEU και περίπου 10 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v