Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Στα σκαριά τετραετές πακέτο βοήθειας $16 δισ. προς την Ουκρανία

Αν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις-όροι, βάσει του αισιόδοξου σεναρίου θα μπορούσε να δοθεί η πρώτη δόση τον προσεχή Απρίλιο.

ΔΝΤ: Στα σκαριά τετραετές πακέτο βοήθειας $16 δισ. προς την Ουκρανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει ένα πολυετές πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, αξίας έως και 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών της χώρας, ενώ το Κίεβο προσπαθεί να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Το αν το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί εξαρτάται από σειρά προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την G7 και τους χορηγούς και πιστωτές της Ουκρανίας, που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της.

Εάν εγκριθεί, το πρόγραμμα τριών έως τεσσάρων ετών - συνολικής αξίας 14 έως 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων - θα προβλέπει εκταμίευση 5 έως 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον πρώτο χρόνο. Ελπίζεται πως το σχέδιο θα συμφωνηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, με την πρώτη δόση να έρχεται ήδη τον Απρίλιο στο καλύτερο σενάριο. Αναμένεται επίσης να βοηθήσει στην προώθηση περισσότερης οικονομικής στήριξης για τη χώρα από δημόσιους και ιδιωτικούς πιστωτές.

Εάν το σχέδιο δεν λάβει υποστήριξη από αρκετά κράτη μέλη, το ΔΝΤ θα μπορούσε να στηρίξει την Ουκρανία με ένα πρόγραμμα Ταχείας Χρηματοδότησης 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις πηγές.

Το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα εκτίμησε ότι η εξωτερική χρηματοδότηση της Ουκρανίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 39,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο εκτίμησε στις 10 Ιανουαρίου ότι το μηνιαίο έλλειμμα του προϋπολογισμού της κυβέρνησης θα ανέλθει σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, δηλαδή συνολικά περίπου 42 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η χώρα θα χρειαστεί 8 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα φέτος, για κρίσιμες υποδομές που έχουν υποστεί ζημιές από πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να παράσχει στην Ουκρανία 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια φέτος και οι ΗΠΑ αναμένεται να συνεισφέρουν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Ουκρανία αναμένει επιπλέον ποσά και από άλλους πιστωτές.

Στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος με το ΔΝΤ, η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, τη σημαντική μείωση της υποστήριξης της κεντρικής τράπεζας στον χτυπημένο από τον πόλεμο προϋπολογισμό της, και την περαιτέρω βελτίωση του μοντέλου διοίκησης κρατικών εταιρειών.

Όταν τελειώσει ο πόλεμος, η Ουκρανία θα χρειαστεί μεγάλη οικονομική υποστήριξη για την ανοικοδόμησή της. Οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις στόχευσαν μη στρατιωτικές υποδομές, και ιδιαίτερα το ηλεκτρικό δίκτυο, σε μια σειρά βομβαρδισμών που προκάλεσαν ζημιές σε ολόκληρη τη χώρα, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό.

Η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να είναι αργή. Η οικονομία της Ουκρανίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,3% μετά από πτώση 30,3% πέρυσι, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v