Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταβάνι τον Μάιο θα πιάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ

Τι αναμένουν οι οικονομολόγοι για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις επόμενες συνεδριάσεις της. Πότε περιμένουν ότι θα αρχίσει να τα μειώνει.

Ταβάνι τον Μάιο θα πιάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ

Διαδοχικές αυξήσεις  επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας η μάχη με τον επίμονο πληθωρισμό θα την οδηγήσει να αυξήσει το κόστος δανεισμού μέχρι τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, oι ερωτηθέντες αναμένουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα διατηρηθεί στη συνέχεια στο 3,25% για περίπου έναν χρόνο -έως ότου μια επιδεινούμενη οικονομία επιφέρει μια σειρά περικοπών κατά 25 μονάδες βάσης, που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2024.

Παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 250 μονάδες βάσης μέχρι σήμερα -την πιο επιθετική κίνηση σύσφιξης νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της ΕΚΤ-, περισσότεροι από τους μισούς αναλυτές εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Μόνο το 30% ανησυχεί ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πάνε πολύ μακριά.

Η πρώτη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ για το 2023 είναι την επόμενη εβδομάδα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την οποία υποσχέθηκε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τον Δεκέμβριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v