Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηedge fund «σούπερ-ταύροι» απογείωσαν το πετρέλαιο

Κερδοσκοπικό ράλι στα futures πετρελαίου, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών, ρίχνει νερό στον μύλο του πληθωρισμού. Το παιχνίδι που ανεβάζει τις τιμές και το οξύμωρο της αγοράς ομολόγων.

Ηedge fund «σούπερ-ταύροι» απογείωσαν το πετρέλαιο

Σε επενδυτικό μαγνήτη αναδεικνύεται το πετρέλαιο, με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που βγήκαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, στα τέλη του 2020, μεταδίδει το Reuters.

Η έξοδος της Κίνας από τη στρατηγική μηδενικού Covid-19, μαζί με τις ελπίδες ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση και τα χαμηλά αποθέματα πετρελαίου, συνέβαλαν σ' ένα εξαιρετικό κύμα αγορών.

Hedge funds και άλλοι διαχειριστές, συνεπώς, αγόρασαν ισοδύναμο 232 εκατ. βαρελιών στα πιο σημαντικά προθεσμιακά συμβόλαια κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων έως τις 24 Ιανουαρίου.

Οι αγορές κινήθηκαν γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020, πόσο μάλλον που την αμέσως περασμένη εβδομάδα έφτασαν το ισοδύναμο 70 εκατ. βαρελιών, κυρίως σε Brent.

Οι διακοπές λειτουργίας στα διυλιστήρια λόγω εποχικής συντήρησης καθώς και οι κυρώσεις στις εξαγωγές ντίζελ της Ρωσίας αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω τα αποθέματα καυσίμων.

Η καθαρή θέση σε έξι προθεσμιακά συμβόλαια ανέβηκε στα 575 εκατομμύρια βαρέλια έναντι 343 εκατ. βαρελιών στις 13 Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας τα πρόσφατα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν στις 8 Νοεμβρίου και στις 14 Ιουνίου 2022.

Η έντονα ανοδική «ταυρίσια» τάση έγραψε αναλογία 5,93:1 έναντι των short, σε σχέση με τον λόγο 2,58:1 πέντε εβδομάδες νωρίτερα.

 

Τα hedge funds έσπευσαν ειδικά για Brent περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή μετά τον Μάιο του 2019, δηλαδή πριν ξεσπάσει η πανδημία και φέρει τα πάνω κάτω στη βιομηχανία πετρελαίου.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα χάσμα κι ένα οξύμωρο στις τοποθετήσεις των επενδυτών, διαπιστώνει ο Τζον Κεμπ του Reuters.

  • Στην αγορά ομολόγων, οι επενδυτές είναι ολοένα και πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί, δίνοντας περιθώριο στις κεντρικές τράπεζες να τερματίσουν νωρίτερα τις αυξήσεις των επιτοκίων.
  • Στην αγορά πετρελαίου, είναι ολοένα και πιο σίγουροι ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη θα προκαλέσει σύσφιξη των προμηθειών και αύξηση των τιμών. Κάτι που θα ήταν πληθωριστικό – αντίθετα με τις αγαθές προοπτικές που διαβλέπει η αγορά ομολόγων.

Δεν μπορεί, λοιπόν, να έχουν δίκιο και οι δύο -και οι traders πετρελαίου και οι traders ομολόγων- καταλήγει ο Κεμπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v