Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερή η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ εν μέσω αβεβαιότητας για Κίνα και Ρωσία

Υποτονική η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, μετά το restart που ήρθε ύστερα από τρία χρόνια μέτρων για την Covid-19. Ο Οργανισμός προσπαθεί επίσης να μετρήσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη Ρωσία.

Σταθερή η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ εν μέσω αβεβαιότητας για Κίνα και Ρωσία

Μια επιτροπή του ΟΠΕΚ+ συστήνει να διατηρηθεί σταθερή η παραγωγή πετρελαίου, σύμφωνα με εκπροσώπους του Οργανισμού, καθώς η αγορά πετρελαίου αναμένει σαφήνεια σχετικά με τη ζήτηση στην Κίνα και τις προμήθειες από τη Ρωσία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της θα συνεχίσουν να διατηρούν την παραγωγή στα επίπεδα που καθορίστηκαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς, όταν ανακοίνωσαν μια μεγάλη περικοπή δύο εκατ. βαρελιών την ημέρα για να εξισορροπήσουν τις αγορές εν μέσω μιας εύθραυστης οικονομίας, είπαν οι πηγές του πρακτορείου, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι συνομιλίες της επιτροπής ήταν ιδιωτικές.

Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν δύσκολα το 2023, με το ράλι στα μέσα Ιανουαρίου να εξασθενεί. Αυτό ώθησε τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του να παραμείνουν επιφυλακτικοί, ακόμη και αν οι φωνές του κλάδου από την Goldman Sachs Group έως την Trafigura Group Pte προβλέπουν κέρδη στις τιμές αργότερα φέτος.

Η σύσταση από την Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης του ΟΠΕΚ+ κατά τη διαδικτυακή της συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη ήταν ευρέως αναμενόμενη και προκάλεσε μικρή αντίδραση στις τιμές του αργού.

Η απόφαση της Κίνας να καταργήσει σχεδόν τρία χρόνια αυστηρών περιορισμών για την Covid-19 έχει πυροδοτήσει μια ταξιδιωτική αναβίωση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Τα εγχώρια αεροπορικά ταξίδια αυξήθηκαν κατά 80% καθώς οι τουρίστες πλημμύρισαν δημοφιλείς τοπικούς προορισμούς. Ωστόσο, το κλίμα παραμένει εύθραυστο, με βασικούς δείκτες να δείχνουν υποτονική οικονομική ανάκαμψη αφού η χώρα έπρεπε να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων ιού. 

Ο ΟΠΕΚ+ προσπαθεί επίσης να μετρήσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη Ρωσία. Οι αναλυτές περιμένουν μια βουτιά στην παραγωγή καθώς η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές αργού πετρελαίου της χώρας επεκτείνεται τον επόμενο μήνα για να συμπεριλάβει τα διυλισμένα καύσιμα. Ωστόσο, οι αποστολές πετρελαίου έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής αναπάντεχα ανθεκτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v