Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Πολύ νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη στον πληθωρισμό

Η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι προέβλεπε τον Δεκέμβριο, τόνισε ο Πάουελ. Θετικά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό αλλά η διαδικασία επιβράδυνσης βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Πάουελ: Πολύ νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη στον πληθωρισμό

Η Fed έχει διανύσει ήδη πολύ δρόμο στη μάχη κατά του πληθωρισμού αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά, διαμήνυσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ. 

Ο ίδιος τόνισε ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική για κάποιο διάστημα ακόμα, ενώ σημείωσε ότι ακόμα δεν είναι όσο περιοριστική θα έπρεπε.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, ο Πάουελ υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι αρκετά πάνω από τον στόχο. Οι μετρήσεις των τελευταίων τριών μηνών δείχνουν μια καλοδεχούμενη επιβράδυνση στις αυξήσεις των τιμών, αλλά θα χρειαστούν πιο πολλά στοιχεία για να βεβαιωθεί η Fed ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, τόνισε ο Πάουελ. 

Η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, επισήμανε. «Είναι πολύ νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη ενάντια στον πληθωρισμό» διαμήνυσε.

Ο Πάουελ υπογράμμισε επίσης ότι η Fed θα λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα στοιχεία που έχει σε κάθε συνεδρίαση. «Θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε τη δουλειά. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας» πρόσθεσε. 

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Fed δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση για το τελικό επίπεδο στο οποίο πρέπει να φτάσουν τα επιτόκια, παραδεχόμενος ότι μπορεί να είναι υψηλότερο από ότι πίστευε η κεντρική τράπεζα τον Δεκέμβριο. 

Αύξηση 25 μονάδων βάσης από τη Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, στο 4,5% με 4,75%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Αυτή ήταν η όγδοη αύξηση σε μια διαδικασία η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. Η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στην προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ στις τέσσερις προγενέστερες συνεδριάσεις είχε πραγματοποιήσει αυξήσεις-μαμούθ 75 μονάδων βάσης.

«Η Επιτροπή (FOMC) αναμένει ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια θα είναι κατάλληλες ώστε να υιοθετηθεί μια νομισματική πολιτική που θα είναι αρκούντως περιοριστική για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%» υπογράμμισαν οι αξιωματούχοι της Fed.

«Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί κάπως αλλά παραμένει υψηλός» τόνισε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης. Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι ο πόλεμος στη Ρωσία εξακολουθεί να προκαλεί αυξημένη αβεβαιότητα.

Οι αξιωματούχοι της Fed χαρακτήρισαν ήπιο τον ρυθμό της ανάπτυξης ήπιο, ενώ επισήμαναν ότι η ανεργία παραμένει χαμηλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v