Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερο εμπόριο με την Κίνα επιθυμεί η Αυστραλία

Στόχος η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το Πεκίνο επέβαλε το 2020 υψηλούς δασμούς σε σημαντικές αυστραλιανές εξαγωγές, στο απόγειο της έντασης με την προηγούμενη κυβέρνηση. Πάνω από €3 δισ. το οικονομικό τους κόστος για την Καμπέρα.

Ελεύθερο εμπόριο με την Κίνα επιθυμεί η Αυστραλία

Η Αυστραλία ζήτησε σήμερα από την Κίνα να αποκτήσουν εκ νέου ένα “εμπόριο χωρίς εμπόδια”, σε επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εμπορίου των δύο χωρών με στόχο να αποκατασταθούν οι τεταμένες διμερείς σχέσεις.

Το Πεκίνο επέβαλε υψηλούς δασμούς σε σημαντικά προϊόντα που εξάγει η Αυστραλία, όπως το κρασί, το βοδινό κρέας και το κριθάρι, το 2020, στο απόγειο της έντασης με την προηγούμενη συντηρητική αυστραλιανή κυβέρνηση.

Η τότε κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε προκαλέσει την οργή της Κίνας επικρίνοντας επανειλημμένα την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και ασκώντας πιέσεις για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με την προέλευση της πανδημίας covid-19.

Μετά την εκλογή τον Μάιο της σημερινής, κεντροαριστεράς κυβέρνησης στην Αυστραλία, η χώρα έχει υιοθετήσει μια λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση και σήμερα έκανε λόγο για ενδεχόμενη “πλήρη αποκατάσταση των επαφών” με Κινέζους αξιωματούχους.

Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Ντον Φάρελ δήλωσε ότι μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Ουεντάο και υπογράμμισε την ανάγκη ενός “εμπορίου χωρίς εμπόδια για τις αυστραλιανές εξαγωγές”.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να έχουν διά ζώσης συνάντηση στην Κίνα, αν και δεν όρισαν συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι δασμοί και ένα ντε φάκτο εμπάργκο στον αυστραλέζικο άνθρακα κόστισαν στην Αυστραλία περισσότερα από 5 δισ. αυστραλιανά δολάρια (περίπου 3,5 δισ. ευρώ) από τις εξαγωγές της χώρας στην Κίνα.

Ο Φάρελ τόνισε ότι η συνομιλία του με τον Κινέζο ομόλογό του αποτελεί “νέα σημαντική φάση στη σταθεροποίηση των σχέσεων της Αυστραλίας με την Κίνα”.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε την Παρασκευή μια επίσκεψή του στο Πεκίνο, αφού το Πεντάγωνο κατηγόρησε την Κίνα για το κατασκοπευτικό μπαλόνι το οποίο εντοπίστηκε πάνω από την πολιτεία Μοντάνα.

Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ κάλεσε σήμερα τις δύο “μεγάλες δυνάμεις” να βρουν μια διπλωματική λύση. “Είναι πολύ σημαντικό, κυρίως σε μια περίοδο όπως αυτή, να φροντίσουν ώστε η αντιπαλότητά να μην εξακολουθήσει να εντείνεται”, σημείωσε.

“Όλοι μας επιθυμούμε μια ειρηνική περιοχή, σταθερή και ευημερούσα και αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι μεγάλες δυνάμεις συνομιλούν”, υπογράμμισε η Ουόνγκ.

Η Ουόνγκ μετέβη στο Πεκίνο τον Δεκέμβριο, στην πρώτη αυτού του είδους επίσκεψη που πραγματοποιεί Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών εδώ και τέσσερα χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v