Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κατάδυση» των αναδυόμενων αγορών βλέπει η Man Group

Πώς και γιατί, κόντρα στις εκτιμήσεις των «ταύρων» της Wall Street, το μεγαλύτερο εισηγμένο hedge fund στον κόσμο προδιαγράφει ξεπούλημα εντός διμήνου. Ποια η δυναμική της Κίνας.

«Κατάδυση» των αναδυόμενων αγορών βλέπει η Man Group

Το μεγαλύτερο εισηγμένο hedge fund στον κόσμο βλέπει ξεπούλημα στις αναδυόμενες αγορές (ΕΜ), κόντρα στους «ταύρους» ορισμένων από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street.

Το φετινό θεαματικό ράλι δεν δικαιολογείται από βελτιώσεις στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και πρόκειται να αντιστραφεί, σύμφωνα με τη Man Group, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 138 δισ. δολαρίων, τα μισά εκ των οποίων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

«Αναμένουμε ξεπούλημα τους επόμενους δύο μήνες», δήλωσε στο Bloomberg ο Guillermo Osses, επικεφαλής του fund για το χρέος στις αναδυόμενες αγορές, με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Έχει προστεθεί έκθεση, πιθανότατα ένα μεγάλο μέρος του ράλι έχει ήδη παρέλθει και τώρα για καιρό επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται σε σφιχτές αποτιμήσεις, όταν οι συνθήκες ρευστότητας αλλάζουν. Γι' αυτό βλέπουμε sell off».

Η άποψή του για... κατάδυση των αναδυόμενων αγορών έρχεται σε αντίθεση με την αισιοδοξία διαχειριστών της Morgan Stanley και της Goldman Sachs.

Οι αποτιμήσεις ομολόγων EM γίνονται λιγότερο ελκυστικές 

Οι μετοχές του Man Group με έδρα το Λονδίνο έχουν σημειώσει άνοδο 23% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με άνοδο 6% του FTSE 100. 

Η πτώση του ταμειακού υπολοίπου του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ από τα τέλη Οκτωβρίου, λέει ο Osses, ισοδυναμεί με τεράστια ένεση ρευστότητας που έχει αγνοηθεί από τους επενδυτές. Τα μετρητά του Υπουργείου Οικονομικών που είναι σταθμευμένα στη Fed μειώθηκαν κατά περίπου 349 δισ. δολάρια από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου.

«Η μόνη εξήγηση, κατά την άποψή μας, για το σημαντικό ράλι είναι η ένεση ρευστότητας από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ», είπε ο Osses. «Οι τιμές στην αγορά δεν συνάδουν με τα θεμελιώδη. Επειδή η ένεση ρευστότητας ήταν μαζική, τα περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν και, πιστεύουμε, αγνοήθηκαν τα νέα σχετικά με τα θεμελιώδη».

Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών τον περασμένο μήνα σημείωσαν το καλύτερο ράλι τους εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Πολλοί επενδυτές έχουν επιστρέψει στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, στοιχηματίζοντας ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων και ότι το άνοιγμα της Κίνας θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες που παράγουν εμπορεύματα.

Η Morgan Stanley, που έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 1,3 τρισ. δολαρίων, δήλωσε ότι αφήνει αμερικανικές μετοχές για να αυξήσει την έκθεση στις αναπτυσσόμενες αγορές. Η JPMorgan και η Legal & General προβλέπουν ότι το χρέος των EM θα δώσει στους επενδυτές έως 10% φέτος.

Τα χρεόγραφα που αφορούν EM έχουν προσελκύσει 8 δισ. δολάρια μέσα σε έναν χρόνο, έως την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America που επικαλούνται στοιχεία της EPFR Global.

Τα μέτρα που άρχισε να εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο έχουν αντιστρέψει την εξέλιξη των ταμειακών υπολοίπων του στη Fed, είπε ο Osses. Στα τέλη Ιανουαρίου, τα υπόλοιπά της στη Fed αυξήθηκαν, προκαλώντας μείωση της ρευστότητας που λειτούργησε ως ποσοτική σύσφιξη και συνέπεσε με την αντιστροφή των αποδόσεων των ομολόγων.

«Περιμένουμε ότι η απόσυρση της ρευστότητας θα οδηγήσει σε sell off, που θα επιδεινωθεί από το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν μεγάλο ρίσκο και μεγαλύτερες θέσεις που πρέπει να ρευστοποιήσουν», είπε.

Δήλωσε επίσης δύσπιστος ότι το άνοιγμα της Κίνας θα έφερνε κίνητρα σε άλλες αναδυόμενες χώρες, επικαλούμενος την κινεζική πίστη σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v