Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες αναστέλλεται η διαπραγμάτευση μετοχών στην Τουρκία

Sell off μετά τον καταστροφικό σεισμό. Ενας «διακόπτης κυκλώματος» που προορίζεται να ηρεμήσει τις ασταθείς συναλλαγές ανακοινώθηκε τη Δευτέρα ως απάντηση στην πτώση 5% του BIST-100. Σταμάτησε το trading ξανά σήμερα.

Δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες αναστέλλεται η διαπραγμάτευση μετοχών στην Τουρκία

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες διακόπησε η διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σήμερα Τρίτη, ύστερα από ένα συνεχές sell-off μετά τον καταστροφικό σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ένας «διακόπτης κυκλώματος» σε όλη την αγορά που προορίζεται να ηρεμήσει τις ασταθείς συναλλαγές ανακοινώθηκε τη Δευτέρα ως απάντηση στην πτώση 5% του BIST-100.

Η διαπραγμάτευση ξανάρχισε αργότερα μέσα στην ημέρα, αλλά σταμάτησε ξανά σήμερα Τρίτη, αφού οι μετοχές συνέχισαν να υποχωρούν, αν και σύμφωνα με πληροφορίες επετράπη η επανέναρξη των συναλλαγών μισή ώρα αργότερα. Ενενήντα έξι από τις 100 μετοχές ήταν σε αρνητικό έδαφος μέχρι το απόγευμα στην Τουρκία.

Οι κινήσεις έρχονται μετά από έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία τη Δευτέρα. Πάνω από 3.400 άνθρωποι στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα, με περίπου 760 νεκρούς στη Συρία.

Η λίρα είναι σταθερή έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την Τρίτη στις 18,828 λίρες ανά δολάριο, έχοντας σταθεροποιηθεί έναντι του δολαρίου από το περασμένο καλοκαίρι χάρη στα κυβερνητικά μέτρα ενόψει των εκλογών αργότερα φέτος. Η λίρα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό το 2022, που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ανορθόδοξη απόφαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v