Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραγικός απολογισμός σε Τουρκία-Συρία, πάνω από 7.300 νεκροί

Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και συνεχείς μετασεισμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης σε Τουρκία και Συρία. Καταφθάνει η διεθνής βοήθεια, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων.

Τραγικός απολογισμός σε Τουρκία-Συρία, πάνω από 7.300 νεκροί

Παρά το δριμύ ψύχος, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία εξαιτίας των ισχυρών σεισμών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 7.266 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Στην Τουρκία η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε το απόγευμα ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 5.434, ενώ 31.777 είναι οι τραυματίες σε 10 σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας.

Στη Συρία οι νεκροί είναι τουλάχιστον 1.832, σύμφωνα με τους απολογισμούς που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές και διασώστες. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, έχουν επιβεβαιωθεί 812 θάνατοι. Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 1.020.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς «εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια».

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να καταφθάνει σήμερα Τρίτη στην Τουρκία, όπου έχει κηρυχτεί επταήμερο εθνικό πένθος. Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους τους. Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει 1.185 διασώστες με 79 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από συνολικά 19 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Τούρκο ομόλογό του «κάθε δυνατή βοήθεια». Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Τουρκία 158 διασώστες.

Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως στέλνει βοήθεια ύψους 5,8 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων διασωστών, ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

 

 

 

 

 

Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσκολεύουν οι καιρικές συνθήκες αλλά και το μέγεθος της καταστροφής, ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας (AFAD) απευθύνει έκκληση στον κόσμο να αφήσει τους δρόμους ανοιχτούς, ώστε να μπορέσουν τα σωστικά συνεργεία και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης που κατευθύνονται προς τις ζώνες που έχουν πληγεί από τον σεισμό να κάνουν τη δουλειά τους.

Πάνω από 100 μετασεισμοί

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) έχουν σημειωθεί πάνω 100 μετασεισμοί μεγέθους 4 βαθμών και πάνω. Νωρίτερα το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ανακοίνωσε πως καταγράφηκε νέα σεισμική δόνηση 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία, με εστιακό βάθος μόλις 2 χλμ.

Διεθνής βοήθεια

Βοήθεια υλική και διασωστική έχουν ήδη ανακοινώσει πως στέλνουν η Γαλλία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Βρετανία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ρουμανία και η Ολλανδία, αλλά και η μαστιζόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία.

Από την Ινδία αναχώρησαν δύο ομάδες βοήθειας για την αντιμετώπιση καταστροφών ενώ θα σταλούν προμήθειες και φάρμακα.

Αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια από το Ιράκ και το Ιράν έφτασαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, ενώ η Ιαπωνία κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Τουρκίας έστειλε ομάδα διάσωσης.

Οι ηγέτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν την χορήγηση βοήθειας συνολικού ύψους 11,5 εκατ. δολαρίων για τα θύματα του σεισμού σε Τουρκία και Συρία.

Εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια πλοίων κάηκαν στο λιμάνι Iskenderun της Τουρκίας την Τρίτη, διακόπτοντας τις επιχειρήσεις και αναγκάζοντας τις εταιρείες να εκτρέπουν τα πλοία σε άλλα λιμάνια.

Εν τω μεταξύ, ο Σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, μεταφέροντας το αίτημα της Δαμασκού για βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως θα διανεμηθεί «σε όλους τους Σύρους» που τη χρειάζονται, «σε όλη την επικράτεια», μολονότι μέρος της βρίσκεται εκτός του ελέγχου της κυβέρνησής του.

Πηγή: ΑΠΕ CNN, Reuters, AFP

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v