Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σήμα» Πάουελ για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Αν τα στοιχεία για την οικονομία συνεχίσουν να είναι καλύτερα από ότι αναμένουμε τότε είναι βέβαιο ότι θα αυξήσουμε τα επιτόκια παραπάνω, τόνισε ο πρόεδρος της Fed. Βλέπει σημαντική πτώση του πληθωρισμού το 2023.

«Σήμα» Πάουελ για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Το μήνυμα από τα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση είναι ότι η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον. 

«Δεν αναμέναμε ότι η έκθεση για την αγορά εργασίας θα ήταν τόσο ισχυρή» υπογράμμισε ο Πάουελ. 

«Τα στοιχεία δείχνουν γιατί αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει αρκετό χρόνο» τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και σημειώνοντας ότι πιθανότατατα δεν θα είναι μια ομαλή διαδικασία. 

Αν τα στοιχεία συνεχίσουν να είναι καλύτερα από ότι αναμένουμε τότε είναι βέβαιο ότι θα αυξήσουμε τα επιτόκια παραπάνω, υπογράμμισε. «Θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και στη συνέχεια να δούμε αν έχουμε κάνει αρκετά» επισήμανε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πάουελ ανέφερε ακόμα ότι αναμένει ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά όπου θα σημειωθεί σημαντική πτώση του πληθωρισμού. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε στην επόμενη χρονιά για να πέσει ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2%.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης την περασμένη εβδομάδα, ο Πάουελ είχε δηλώσει ότι η Fed έχει διανύσει ήδη πολύ δρόμο στη μάχη κατά του πληθωρισμού αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά.

Ο ίδιος είχε τονίσει επίσης ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική για κάποιο διάστημα ακόμα, ενώ σημείωσε ότι ακόμα δεν είναι όσο περιοριστική θα έπρεπε.Η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, επισήμανε. «Είναι πολύ νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη ενάντια στον πληθωρισμό» διαμήνυσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v