Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΠ και πληθωρισμός ψαλιδίζουν τις ελπίδες για ομαλή προσγείωση στις ΗΠΑ

Η ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο υποχώρησε κάτω από τις εκτιμήσεις της Fed, με τον πληθωρισμό να επιμένει. Νέες ανησυχίες και διλήμματα για τα επιτόκια.

ΑΕΠ και πληθωρισμός ψαλιδίζουν τις ελπίδες για ομαλή προσγείωση στις ΗΠΑ

Η Wall Street κλονίστηκε από στοιχεία που έδειχναν ακριβώς αυτό που δεν ήθελαν να ακούσουν οι traders στις μετοχές: σημαντική επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη και επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Με δυο λόγια, στασιμοπληθωριστική νευρικότητα.

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών το περασμένο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε δυσάρεστα επίπεδα, διακόπτοντας τις ελπίδες που τροφοδοτούσαν την αισιοδοξία για μια ήπια προσγείωση.

Το φρένο στο ΑΕΠ, κάτω από τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της οικονομίας για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο χρόνια, συνοδεύτηκε από τον γρήγορο πληθωρισμό που, εάν διατηρηθεί, θα θέσει ένα σοβαρό δίλημμα για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με την πορεία των επιτοκίων, σχολιάζουν αναλυτές.

Οι τιμές παρέμειναν κολλημένες ψηλά, με τα στοιχεία της Πέμπτης να δείχνουν ότι ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,4% έναντι του στόχου της Fed για 2%, με τον δομικό στο 3,7%.

Οι επενδυτές και οι αναλυτές στην αρχή έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα στο υψηλό ποσοστό πληθωρισμού παρά στις ενδείξεις ότι η οικονομία μπορεί τελικά να ασθμαίνει, όπως περίμενε σε ένα βαθμό o πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια της περιόδου που ακολούθησε την κρίση της πανδημίας, ώστε σε αυτές τις συνθήκες χαμηλότερης ανάπτυξης να χαμηλώσουν και οι πληθωριστικές πιέσεις. Ομως ο πληθωρισμός δεν δείχνει να κρυώνει...

Τα στοιχήματα στο FedWatch του ομίλου CME δείχνουν πιθανότητα κάτω από 10% σε έναρξη μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ περιορίζονται και για τον Σεπτέμβριο κάτω από 58%.

Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης 1,6% του πρώτου τριμήνου υπερεκτιμά την αδυναμία στην οικονομία, δήλωσε στο Reuters ο Ορεν Κλάχιν οικονομολόγος στη Nationwide Financial Market, με τις σημαντικές υποχωρήσεις από τις εισαγωγές και τα αποθέματα να είναι απίθανο να διατηρηθούν στη διάρκεια του έτους.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, «ο πληθωρισμός δεν βρίσκεται σε ένα επίπεδο όπου η Fed μπορεί να είναι βέβαιη ότι ο στόχος του 2% είναι εφικτός», πρόσθεσε. «Πιθανώς θα επικρατήσει ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Το αποτέλεσμα του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο ήταν μια σημαντική επιβράδυνση από τον ετήσιο ρυθμό 3,4% που παρατηρήθηκε στο τέλος του 2023 και κάτω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Ωστόσο, η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της EY, Γκρέγκορι Ντάκο, με τις τελικές πωλήσεις στους καταναλωτές των ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 3,1%.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης από τις εισαγωγές και τα αποθέματα στην πραγματικότητα αντηχεί τις αρχές του 2022, όταν το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και πυροδότησε προειδοποιήσεις για επικείμενη ύφεση.

Και τα δύο αυτά στοιχεία του ΑΕΠ είναι ασταθή και στην περίπτωση των αποθεμάτων η αδυναμία στο ένα τρίμηνο συχνά οδηγεί σε ισχύ αργότερα, καθώς οι εταιρείες πωλούν και στη συνέχεια ανανεώνουν τα αποθέματα.

Η Fed θα πρέπει τώρα να ψάξει αλλού - στα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, για παράδειγμα, καθώς επίσης στις επερχόμενες μηνιαίες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό - προκειμένου να καθορίσει εάν μια πραγματική αποδυνάμωση βρίσκεται σε εξέλιξη και εάν θα ακολουθηθεί από μια εκ νέου χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές που εξακολουθούν να τρέχουν ταχύτερα από το αναμενόμενο τους τελευταίους μήνες.

Μέχρι να υπάρξει σαφήνεια για την αύξηση των θέσεων εργασίας, την αύξηση των μισθών και περισσότερα δεδομένα για τις τιμές, μπορεί να υπάρχει μικρή αφορμή για τη Fed να αλλάξει το μήνυμα ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε αναμονή.

Τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν μια αξιοσημείωτη απώλεια δυναμικής στις αρχές του 2024 αφού η οικονομία έκλεισε ένα εκπληκτικά δυνατό έτος, αναφέρει σχόλιο στο Bloomberg. Με την ανάκαμψη του πληθωρισμού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας – οι οποίοι αναμενόταν ήδη να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλό δύο δεκαετιών κατά τη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα – ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εκ νέου πιέσεις να καθυστερήσουν περαιτέρω τυχόν περικοπές και ακόμη και να εξετάσουν εάν το κόστος δανεισμού είναι αρκετά υψηλό.

«Το καυτό αποτύπωμα του πληθωρισμού είναι η πραγματική ιστορία αυτής της έκθεσης», δήλωσε σε σημείωμα ο Ολού Σονόλα, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στη Fitch Ratings. «Εάν η ανάπτυξη συνεχίσει να επιβραδύνεται αργά, αλλά ο πληθωρισμός απογειωθεί ξανά προς τη λάθος κατεύθυνση, η προσδοκία για μείωση των επιτοκίων της Fed το 2024 αρχίζει να φαίνεται όλο και πιο απρόσιτη».

«Η πιο ήπια από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αλλά ο ισχυρότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός αποτελεί ένα δυσάρεστο σκηνικό για τους αξιωματούχους της Fed που εξετάζουν πότε θα μειώσουν τα επιτόκια φέτος», έγραψαν οικονομολόγοι από τη Citi, προσθέτοντας ότι αναμένουν «οι ρωγμές στη δραστηριότητα και τα δεδομένα της αγοράς εργασίας» να εξακολουθούν να ανοίγουν την πόρτα σε μείωση επιτοκίων ίσως αυτό το καλοκαίρι.

Η Fed πραγματοποιεί την επόμενη συνεδρίαση 30 Απριλίου-1 Μαΐου, με το επιτόκιο να αναμένεται να παραμείνει σε αναμονή, καθώς το ασθενές ΑΕΠ και οι ισχυρές τιμές φέρνουν υψηλά διλήμματα... στη σκιά των φόβων αναβίωσης στασιμοπληθωριστικού περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v