Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βρετανία ξεκινά εκπαίδευση Ουκρανών σε δυτικά μαχητικά

Ανοιχτό ενδεχόμενο να στείλει και πολεμικά αεροσκάφη στο Κίεβο, «εν ευθέτω χρόνω». Επίσκεψη Ζελένσκι στο Λονδίνο και ομιλία στο κοινοβούλιο, ενώ θα συναντήσει Μακρόν και Σολτς στο Παρίσι.

Η Βρετανία ξεκινά εκπαίδευση Ουκρανών σε δυτικά μαχητικά
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο την Τετάρτη κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Λονδίνο, ευχαριστώντας τη Βρετανία εκ μέρους των «ηρώων πολέμου» της χώρας του. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό θα ταξιδέψει και στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Ολαφ Σολτς. Πιθανολογείται ότι θα βρεθεί αύριο Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο Λονδίνο «κέρδισε» δέσμευση της Βρετανίας να εκπαιδεύσει ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. 

Την ανακοίνωση έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, δηλώνοντας ότι «επεκτείνουμε την εκπαίδευση από στρατιώτες σε ναυτικούς και πιλότους μαχητικών, εξασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία είναι στρατιωτικά ικανή να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο μέλλον».

Εξάλλου, η Βρετανία αξιολογεί τη δυνατότητα αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία σε βάθος χρόνου, προκειμένου να τη βοηθήσει στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Σούνακ ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας να αξιολογήσει ποια αεροπλάνα θα μπορούσαν να σταλούν στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός του Μαξ Μπλέιν. Η Βρετανία δεν έχει σκοπό να στείλει αεροσκάφη στο άμεσο μέλλον, αλλά μάλλον μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε. Άλλωστε, απαιτείται χρόνος για να εκπαιδευτούν οι πιλότοι.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Σούνακ μαρτυρούν ότι το Λονδίνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δεχτεί το μεγαλύτερο πλέον αίτημα της Ουκρανίας, σχεδόν έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή. Απευθυνόμενος στους Βρετανούς βουλευτές μόλις στο δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την εισβολή, ο Ζελένσκι προέτρεψε τη Βρετανία να παράσχει αεροπλάνα, λέγοντάς: «Έχουμε ελευθερία. Δώστε μας φτερά για να την προστατεύσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ότι θα στείλε άρματα μάχης στην Ουκρανία, έναν μήνα πριν κάνουν το βήμα ΗΠΑ και Γερμανία.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους Βρετανούς βουλευτές για την υποστήριξη που έχουν παράσχει στην Ουκρανία. «Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ για τη γενναιότητά σας», είπε. «Ευχαριστώ πολύ. Από όλους μας».

«Το Λονδίνο έχει σταθεί στο Κίεβο από την πρώτη μέρα» ανέφερε σύμφωνα με το CNN. «Από τα πρώτα δευτερόλεπτα και τα πρώτα λεπτά του πολέμου. Μεγάλη Βρετανία, άπλωσες χέρι βοηθείας όταν ο κόσμος δεν είχε καταλάβει ακόμη πώς να αντιδράσει».

Και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι η Ρωσία θα χάσει. Γνωρίζουμε ότι η νίκη θα αλλάξει τον κόσμο και αυτή θα είναι μια αλλαγή που τη χρειάζεται η υφήλιος. Το Ηνωμένο Βασίλειο βαδίζει μαζί μας προς την πιο σημαντική νίκη της ζωής μας. Η νίκη πάνω στην ίδια την ιδέα του πολέμου».

«Αφού κερδίσουμε, οποιοσδήποτε επιθετική δύναμη, δεν έχει σημασία, μικρή ή μεγάλη, θα γνωρίζει τι την περιμένει αν επιτεθεί στη διεθνή τάξη» συνέχισε. «Οποιαδήποτε επιθετική δύναμη η οποία θα προσπαθήσει να επεκτείνει τα σύνορα με τη βία, η οποία θα προκαλέσει καταστροφή και θανάτους σε άλλους λαούς, η οποία θα προσπαθήσει να διαιωνίσει τη δικτατορία της με το αίμα άλλων λαών σε εγκληματικούς και απρόκλητους πολέμους, όπως κάνει το Κρεμλίνο, οποιαδήποτε επιθετική δύναμη θα χάσει» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v