Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Zara: Αυξήσεις 40% στους μισθούς κλονίζουν τις μετοχές της Inditex

Οι αμοιβές των εργαζομένων στα καταστήματα της αλυσίδας ρούχων στην Ισπανία δεν θα πέφτουν κάτω από 1.500 ευρώ τον μήνα. Στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, όμως, επιφέρουν πλήγμα στη μητρική.

Zara: Αυξήσεις 40% στους μισθούς κλονίζουν τις μετοχές της Inditex

Χτύπημα δέχτηκαν οι μετοχές της Inditex μετά την απόφασή της να αυξήσει 20% κατά μέσο όρο τις αμοιβές των εργαζομένων στα καταστήματα Zara της Ισπανίας, μεταδίδει το Bloomberg.

Η αλυσίδα λιανικού εμπορίου ρούχων συμφώνησε να πληρώνει όλους τους εργαζόμενους στα καταστήματα της Ισπανίας με τουλάχιστον 1.500 ευρώ τον μήνα, ανέφερε το ισπανικό σωματείο UGT την Πέμπτη. Πρόκειται για αύξηση έως και 40% για τους εργαζόμενους στην επαρχία, που είχαν και τους χαμηλότερους μισθούς. Η μητρική Inditex, η οποία κατέχει επίσης τα εμπορικά σήματα Bershka, Pull&Bear και Oysho, έχει περίπου 27.000 εργαζόμενους στη χώρα.

Η μετοχή υποχώρησε έως και 3,5% την Παρασκευή στη Μαδρίτη. Η αύξηση των μισθών μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος 167 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την αναλύτρια της Bankinter Έλενα Φερνάντεθ-Τραπιέλα.

Πριν από τη συμφωνία, οι μισθοί των εργαζομένων στα καταστήματα διαφοροποιούνταν ανάλογα με την επαρχία. Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός στην Ισπανία είναι 1.080 ευρώ.

Τον Δεκέμβριο είχε προηγηθεί συμφωνία για αύξηση μισθών 25% στους εργαζόμενους στα καταστήματα της Α Κορούνια, κοιτίδας της αλυσίδας Zara, μετά από απεργίες που έκλεισαν πολλά καταστήματα τη Μαύρη Παρασκευή (Black Friday).

Η Inditex έχει δεχτεί επίσης να χορηγήσει κι άλλα επιδόματα, όπως για τη φροντίδα των παιδιών και άλλων εξαρτημένων μελών της οικογένειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v