Χάθηκαν 2,5 εκατ. εργάσιμες μέρες από τις απεργίες στη Βρετανία το 2022!

Σπάει το απεργιακό ρεκόρ της εποχής Θάτσερ. Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, σιδηροδρομικοί, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί και άλλοι, δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν, αν δεν λάβουν αυξήσεις στα επίπεδα του πληθωρισμού.

Χάθηκαν 2,5 εκατ. εργάσιμες μέρες από τις απεργίες στη Βρετανία το 2022!

Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια εργάσιμες μέρες χάθηκαν από τις απεργίες πέρυσι στη Βρετανία, τις μεγαλύτερες στη χώρα από τον καιρό της Θάτσερ.

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι 843.000 εργάσιμες ημέρες χάθηκαν για τον ίδιο λόγο τον Δεκέμβριο, τον χειρότερο μήνα εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Αυτό οδήγησε σε συνολικά 2.472.000 χαμένες μέρες από τον Ιούνιο έως το τέλος του έτους. Κι αυτό γιατί πιο πριν είχε σταματήσει προσωρινά η μέτρηση δεδομένων λόγω Covid.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται καθώς οι αυξήσεις στις αμοιβές υπολείπονται του υψηλού πληθωρισμού.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, σιδηροδρομικοί, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί και άλλοι. Την 1η Φεβρουαρίου κατέβηκαν σε απεργία περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι.

«Το εργατικό κίνημα σε ολόκληρη τη Βρετανία δεν υποχωρεί», δήλωσε η Σάρον Γκράχαμ, γενική γραμματέας του συνδικάτου Unite. Οι εργαζόμενοι, είπε, «δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αγωνιστούν για καλύτερους μισθούς».

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ αρνήθηκε πρόσθετες αυξήσεις στις αποδοχές του δημόσιου τομέα για το τρέχον έτος. Τα συνδικάτα λένε ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 7,3%, ποσοστό-ρεκόρ και περισσότερο από τις αυξήσεις 4,2% που χορηγούνται κατά μέσο όρο στον δημόσιο τομέα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v