Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές σε κάθε σπίτι της χώρας

Ταχεία η ανάπτυξη ΑΠΕ και επαρκέστατη η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Γιατί, όμως, χρειάζονται περισσότερα ορυκτά καύσιμα, και επομένως αναμένονται περισσότερες εκπομπές αερίων;

Κίνα: Ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές σε κάθε σπίτι της χώρας

Οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακοί συλλέκτες στην Κίνα παράγουν επαρκή ηλεκτρική ενέργεια για κάθε σπίτι της χώρας, μεταδίδει το Bloomberg.

Η αιολική και η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκαν κατά 21% πέρυσι, στις 1.190 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας. Αυτό δεν απέχει πολύ από τη συνολική οικιακή κατανάλωση 1.340 τεραβατωρών, ανέφερε η Υπηρεσία, που ήταν αυξημένη κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς περισσότεροι άνθρωποι περνούσαν χρόνο στο σπίτι λόγω των αυστηρών κυβερνητικών περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Από τα στοιχεία προκύπτουν δύο σημαντικά συμπεράσματα. Το πρώτο, ασφαλώς, είναι η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς η χώρα διοχετεύει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στα κλιματικά προτάγματα και τη μειωμένη της εξάρτησής της από τα ακριβά ορυκτά καύσιμα.

Και το δεύτερο είναι το σχετικά ασήμαντο μερίδιο των νοικοκυριών όσον αφορά τη ζήτηση ενέργειας στην Κίνα. Μόλις το 17% της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίστηκε ως οικιακή το 2020, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Την ίδια χρονιά, τα σπίτια αντιπροσώπευαν το 29% της κατανάλωσης ρεύματος στην Ιαπωνία και το επιβλητικό 39% στις ΗΠΑ. Στην Κίνα, τα εργοστάσια εξακολουθούν να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος. Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 60% όλων των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

Έτσι, παρόλο που η καθαρή ενέργεια μπορεί να καλύψει σχεδόν κάθε σπίτι, και πάλι χρειάστηκαν περισσότερα ορυκτά καύσιμα - άρα και εκπομπές αερίων θερμοκηπίου - για να στηριχτεί έστω και η χλιαρή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας πέρυσι.

Η οικονομία αναμένεται να επεκταθεί πολύ πιο γρήγορα φέτος, μετά την άρση της πολιτικής Covid Zero. Επομένως, γράφει το Bloomberg, οι εκπομπές θα αυξηθούν ξανά, ακόμα κι αν υπάρχει αρκετός άνεμος και ήλιος για να κρατήσουν αναμμένες τις σόμπες και κρύα τα ψυγεία σε κάθε κινέζικο σπίτι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v