Πανέτα (ΕΚΤ): Πρέπει να γίνονται πιο μικρές αυξήσεις επιτοκίων

Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια θα πιάσουν peak σε χαμηλότερο επίπεδο, σημείωσε το μέλος της κεντρικής τράπεζας.

Πανέτα (ΕΚΤ): Πρέπει να γίνονται πιο μικρές αυξήσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της με μικρότερες αυξήσεις και να αποφύγει τη δέσμευση για μελλοντικές κινήσεις καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πέφτει, δήλωσε την Πέμπτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα.

Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες δεν θα σημαίνουν ότι τα επιτόκια θα πιάσουν peak σε χαμηλότερο επίπεδο, καθώς η ανάγκη για αυστηρότερη πολιτική είναι ξεκάθαρη, πρόσθεσε.

Οπως θυμίζει το Reuters, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, νωρίτερα αυτόν τον μήνα και προανήγγειλε μια ακόμη αύξηση του ίδιου μεγέθους για τις 16 Μαρτίου, καθώς επεκτείνει τη σκληρή μάχη ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, ο Πανέτα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ζήτησε προσοχή, λέγοντας ότι μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητή στην οικονομία.

«Με τα επιτόκια να κινούνται τώρα σε περιοριστικά εδάφη, σημασία έχει η έκταση και η διάρκεια του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Πανέτα σε εκδήλωση στο Λονδίνο.

«Με την εξομάλυνση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής μας -δηλαδή, με μικρά βήματα- μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ρυθμίζουμε και τα δύο στοιχεία με μεγαλύτερη ακρίβεια υπό το φως των εισερχόμενων πληροφοριών και της λειτουργίας αντίδρασης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v