Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Τρεις αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. φέτος από τη Fed

«Υπό το φως της ισχυρότερης ανάπτυξης και των πιο ειδήσεων για ισχυρό πληθωρισμό, προσθέτουμε μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο στις προβλέψεις μας», σημειώνουν οι οικονομολόγοι.

Goldman Sachs: Τρεις αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. φέτος από τη Fed

Η Goldman Sachs δήλωσε ότι αναμένει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος κατά 25 μονάδες βάσης στην καθεμία, αφού τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν επίμονο πληθωρισμό και ανθεκτικότητα στην αγορά εργασίας.

Οπως θυμίζει το Reuters, οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ επιταχύνθηκαν τον Ιανουάριο, κάνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων επτά μηνών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Παράλληλα, έκθεση του υπουργείου Εργασίας έδειξε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα.

«Υπό το φως της ισχυρότερης ανάπτυξης και των πιο ειδήσεων για ισχυρό πληθωρισμό, προσθέτουμε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 bp (μονάδες βάσης) τον Ιούνιο στις προβλέψεις μας για τη Fed, εκτιμώντας ότι θα πιάσουν peak μεταξύ 5,25-5,5%» δήλωσαν οι οικονομολόγοι.

Εν τω μεταξύ, οι χρηματαγορές τιμολογούν επί του παρόντος σε τερματικό επιτόκιο 5,3% έως τον Ιούλιο.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters πριν από τα τελευταία στοιχεία δήλωσαν ότι αναμένουν πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον δύο φορές ακόμη τους επόμενους μήνες, με τον κίνδυνο να εξακολουθήσουν να είναι υψηλότερα - κανένας από αυτούς δεν αναμένει μείωση επιτοκίων φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v