Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυστικές συνομιλίες του Λευκού Οίκου με αξιωματούχους της Ταϊβάν

Ειδικό κανάλι διπλωματίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, αποκαλύπτουν οι Financial Times, την ώρα που οι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας επιδεινώνονται λόγω του «σήριαλ» με τα κατασκοπευτικά αερόστατα. Στην Ουάσινγκτον η συνάντηση.

Μυστικές συνομιλίες του Λευκού Οίκου με αξιωματούχους της Ταϊβάν

Ο Λευκός Οίκος θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα μυστικές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Ουέλινγκτον Κου ως μέρος ενός ειδικού διπλωματικού διαλόγου που θα παραμείνει ιδιωτικός για να αποφευχθεί η πυροδότηση μιας οργισμένης αντίδρασης από την Κίνα.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, πέντε άτομα που γνωρίζουν τις μυστικές συνομιλίες - γνωστές ως το «ειδικό κανάλι» - είπαν ότι ο Γου και ο Κου θα ηγηθούν της αντιπροσωπείας.

Αφού φτάσει το Σαββατοκύριακο, η ομάδα της Ταϊβάν την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσει τον Τζον Φίνερ, τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Ένα άτομο είπε ότι η Γουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, θα συμμετέχει επίσης στις συναντήσεις.

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ δεν έχουν συζητήσει την ύπαρξη του μακροχρόνιου διπλωματικού διαύλου, ο οποίος χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας και έχει γίνει πιο σημαντικός, καθώς η Κίνα γίνεται όλο και πιο δυναμική γύρω από την Ταϊβάν.

Οι Financial Times αποκάλυψαν την ύπαρξη του καναλιού πριν από δύο χρόνια, όταν ο Γου ηγήθηκε μιας ομάδας που συνάντησε Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ανάπολη, μια πόλη στην πολιτεία του Μέριλαντ. Ο Λευκός Οίκος και το Γραφείο Οικονομικής και Πολιτιστικής Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι, η de facto πρεσβεία της Ταϊβάν στις ΗΠΑ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε μια τεταμένη περίοδο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, οι οποίες έχουν γίνει πιο ταραχώδεις μετά την κατάρριψη από τον αμερικανικό στρατό ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου που πετούσε πάνω από τη Βόρεια Αμερική για οκτώ ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v