Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρ του αποκλεισμού Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών πάνω από 30 χώρες

«Δεδομένου ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει μειωθεί, δεν υπάρχει λόγος να ανατραπεί ο αποκλεισμός Ρώσων και Λευκορώσων "ουδέτερων" αθλητών που αποφάσισε η ΔΟΕ», αναφέρεται σε επιστολή που συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία.

Υπέρ του αποκλεισμού Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών πάνω από 30 χώρες

Περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τον αποκλεισμό των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, ανέφερε ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Η επιστολή αποτελεί συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), μέσω των οποίων διερευνούσαν έναν χάρτη που θα επέτρεπε στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να επιστρέψουν στους αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

«Ανησυχούμε πολύ για τη σκοπιμότητα να συμμετάσχουν ως "ουδέτεροι" οι Ρώσοι και Λευκορώσοι ολυμπιακοί αθλητές, ενώ χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από τα κράτη τους», εξηγεί επιστολή που έλαβε το AFP από τον συνασπισμό των περίπου τριάντα χωρών.

«Πιστεύουμε ακράδαντα, δεδομένου ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σχετικά με την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, ότι δεν υπάρχει λόγος να ανατραπεί ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών και της Λευκορωσίας που αποφασίστηκε από τη ΔΟΕ», εξηγεί η επιστολή.

«Μέχρι να αντιμετωπιστούν αυτά τα θεμελιώδη θέματα, καθώς και η απόλυτη έλλειψη σαφήνειας και συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον ορισμό της "ουδετερότητας", δεν αποδεχόμαστε ότι επιτρέπεται στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να επιστρέψουν στους αγώνες», τονίζουν καταλήγοντας: «Προτρέπουμε τη ΔΟΕ να αντιμετωπίσει τα εν λόγω ζητήματα και να επανεξετάσει την πρότασή της».

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΟΕ έχει υποστηρίξει ότι ένα μποϊκοτάζ θα παραβίαζε τον Ολυμπιακό Χάρτη και ότι η συμπερίληψη Ρώσων και Λευκορώσων βασίζεται σε ψήφισμα του ΟΗΕ κατά των διακρίσεων εντός του ολυμπιακού κινήματος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v