Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό 9 μηνών χτυπάει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Στήριξη από τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών αυτόν τον μήνα, με το αποτέλεσμα να είναι αρκετά υψηλότερα από τις προβλέψεις και από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Υψηλό 9 μηνών χτυπάει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Ανεβάζει ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, επεκτεινόμενη πιο πολύ από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με έρευνα που δίνει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η νομισματική ένωση θα μπορούσε να ξεφύγει από την ύφεση.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, ανήλθε στις 52,3 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 50,3 του Ιανουαρίου.

Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και καλύτερο τις προβλέψεις έρευνας του Reuters που είχε εκτιμήσει μια πιο μέτρια άνοδο στο 50,6.

Ιδιαίτερα θετικά τα νέα και από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο δείκτης κάνει άλμα στις 53,0 μονάδες τον Φεβρουάριο από 48,5 τον Ιανουάριο, πάνω από το όριο του 50 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο.

«Η επιχειρηματική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη αναπτύχθηκε πιο πολύ από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, με την ανάπτυξη να φτάνει σε υψηλό εννέα μηνών χάρη στην αναζωπύρωση της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global.

«Ο PMI του Φεβρουαρίου είναι σε γενικές γραμμές συνεπής με το ΑΕΠ που αυξάνεται με τριμηνιαίο ρυθμό λίγο κάτω από 0,3%.

Υποδηλώνοντας ότι η άνοδος θα μπορούσε να συνεχιστεί, η ζήτηση αυξήθηκε για πρώτη φορά από τα μέσα του 2022 και οι εταιρείες αύξησαν ξανά τον αριθμό των εργαζομένων. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων ανήλθε στο 50,6 από 48,9.

Η δραστηριότητα στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ αυξήθηκε αυτόν τον μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο και ο PMI έφτασε στο 53,0 από 50,8, υψηλότερα από όλες τις εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση του Reuters και ξεπερνώντας κατά πολύ τη μέση εκτίμηση για 51,0.

Καθώς οι φόβοι για ύφεση εξασθενούν, η αισιοδοξία για το επόμενο έτος βελτιώθηκε ξανά τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών αυξήθηκε σε υψηλό εννέα μηνών, στο 61,5, από 61,2 τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, η εργοστασιακή δραστηριότητα μειώθηκε με ελαφρώς εντονότερο ρυθμό αυτόν τον μήνα. Ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στο 48,5 από 48,8, σε αντίθεση με τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters για άνοδο στο 49,3 και χαμηλότερα από όλες τις προβλέψεις.

Αλλά ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI, ανήλθε στο 50,4 από 48,9 - είναι η πρώτη φορά από τον Μάιο, που βρίσκεται πάνω από το όριο των 50.

Το κόστος των πρώτων υλών κατέγραψε οριακή άνοδο ενώ τα εργοστάσια έκαναν την πιο μικρή αύξηση δύο ετών στις τιμές πώλησής τους. Ο δείκτης τιμών παραγωγής υποχώρησε στο 58,3 από 61,6.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v