Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed βλέπει νέες αυξήσεις επιτοκίων

Αποφασισμένη να συνεχίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού με περαιτέρω σύσφιξη η Fed σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου. «Σχεδόν όλοι» οι αξιωματούχοι στήριξαν αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Η Fed βλέπει νέες αυξήσεις επιτοκίων

Mια μεγάλη πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed τάχθηκε υπέρ της επιβράδυνσης των αυξήσεων επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου στις 25 μονάδες βάσης αλλά συμφώνησαν επίσης ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού παραμένει «καθοριστικός παράγοντας» στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.

«Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι μια περιοριστική νομισματική πολιτική θα έπρεπε να διατηρηθεί μέχρι τα εισερχόμενα στοιχεία να προσφέρουν αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πτωτική τροχιά προς το 2%, το οποίο αναμένεται να πάρει κάποιον χρόνο» σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου. 

Τα πρακτικά επισημαίνουν επίσης ότι «σχεδόν όλοι» οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι ήταν κατάλληλο να αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ «λίγοι» τάχθηκαν υπέρ μιας μεγαλύτερης αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης. 

Ορισμένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια «ανεπαρκώς περιοριστική» νομισματική πολιτική θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόσφατη πρόοδο όσον αφορά τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, σημειώνεται στα πρακτικά, υποδηλώνοντας ότι είναι διατεθειμένοι να ανεβάσουν τα επιτόκια περισσότερο από το 5,1% που προέβλεπαν τον Δεκέμβριο.

H Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στην προηγούμενη συνεδρίαση, μετά από μια αύξηση κατά μισή μονάδα τον Δεκέμβριο και τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης. Η κίνηση αύξησε το βασικό επιτόκιο πολιτικής  στο 4,5% έως 4,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v