Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ χτυπάει ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Αναθεωρείται μια ανάσα υψηλότερα, στο 5,3% τον Γενάρη, από 5,2% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Τα στοιχεία αναμένεται να ενθαρρύνουν περαιτέρω τα γεράκια της ΕΚΤ που επικεντρώνονται στις πιέσεις τιμών, ακόμη και καθώς ο συνολικός δείκτης επιβραδύνεται.

Ρεκόρ χτυπάει ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Νέα εκτίμηση για τις τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τις διαρκείς επιπτώσεις του χειρότερου σοκ τιμών της Ευρώπης σε μια γενιά μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτόξευσε το ενεργειακό κόστος.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, αναμένεται να ενθαρρύνουν περαιτέρω τα γεράκια της ΕΚΤ που επικεντρώνονται στις πιέσεις τιμών, ακόμη και καθώς ο συνολικός δείκτης υποχωρεί. Οι έρευνες που δείχνουν την οικονομική ανθεκτικότητα της ηπείρου έχουν παρομοίως ερμηνευθεί ως λόγοι για να συνεχιστούν οι αυξήσεις.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και προϊόντων καυσίμων, αναθεωρήθηκε ελαφρώς υψηλότερα, επιταχυνόμενος στο 5,3% από 5,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία σε νέο υψηλό ρεκόρ.
 

Αντίθετα, ο συνολικός δείκτης κατεβάζει ταχύτητα αν και αναθεωρήθηκε μια ανάσα υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση, επιβεβαιώνοντας ότι η αύξηση των τιμών έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ το peak, ακόμα κι αν οι πιέσεις τιμών δεν δείχνουν ακόμη σημάδια υποχώρησης.

Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ επιβραδύνθηκε στο 8,6% τον Ιανουάριο από 9,2% έναν μήνα νωρίτερα, φθάνοντας λίγο πάνω από το 8,5% που εκτιμήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν τα στοιχεία από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, δεν είχαν ακόμη συμπεριληφθεί.

Για την Ελλάδα αναφέρει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,3% από 7,2% που εκτιμούσε προηγουμένως η Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ήταν 7,0% τον περασμένο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v