Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαγορεύεται το TikTok στο προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στους εργαζομένους δόθηκε προθεσμία έως τις 15 Μαρτίου για να απαλλαγούν από τη δημοφιλή κινεζική εφαρμογή βίντεο. Τι προκάλεσε την απόφαση.

Απαγορεύεται το TikTok στο προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε στο προσωπικό να χρησιμοποιεί την κινεζική εφαρμογή TikTok, λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια που σχετίζεται με τις πρακτικές συλλογής δεδομένων της εφαρμογής κοινωνικών μέσων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το προσωπικό έλαβε εντολή να διαγράψει την εφαρμογή σύντομων βίντεο σε κινητά τηλέφωνα και εταιρικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών συσκευών που χρησιμοποιούν εφαρμογές της Κομισιόν, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Στους εργαζομένους δόθηκε προθεσμία έως τις 15 Μαρτίου για να απαλλαγούν από το TikTok, ανέφερε η επιτροπή σε email προς τους υπαλλήλους την Πέμπτη, το οποίο είδε το Bloomberg.

Οι δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τον πιθανό κίνδυνο εθνικής ασφάλειας του TikTok, υπό το φως των ανησυχιών σχετικά με την κινεζική μητρική του εταιρεία ByteDance Ltd. Η απαγόρευση της ΕΕ ακολουθεί μια απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους να περιορίσει το TikTok από συσκευές ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών διερευνά επίσης πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με κρατικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν το TikTok στα τηλέφωνά τους.

Το TikTok δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Το Politico μετέδωσε νωρίτερα για την απαγόρευση.

Oλόκληρη η ανακοίνωση της Κομισιόν:

«Για να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια της Επιτροπής, το συμβούλιο εσωτερικής διοίκησης της Επιτροπής αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση της εφαρμογής TikTok στις υπηρεσιακές συσκευές της, καθώς και στις προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην προστασία της Επιτροπής από απειλές και ενέργειες κατά της κυβερνοασφάλειας, που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις κατά του υπηρεσιακού περιβάλλοντος της Επιτροπής. Οι εξελίξεις όσον αφορά την ασφάλεια άλλων πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα τελούν επίσης υπό συνεχή επανεξέταση.

Το μέτρο συνάδει με τις αυστηρές εσωτερικές πολιτικές της Επιτροπής για την κυβερνοασφάλεια όσον αφορά τη χρήση κινητών συσκευών για επικοινωνίες που σχετίζονται με την εργασία. Συμπληρώνει τις ήδη επί μακρόν συμβουλές της Επιτροπής προς το προσωπικό για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών κατά τη χρήση πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ευαισθητοποίησης σε θέματα κυβερνοασφάλειας στην καθημερινή του εργασία.

Η Επιτροπή δεσμεύεται να διασφαλίζει ότι το προσωπικό της προστατεύεται επαρκώς από αυξανόμενες κυβερνοαπειλές και κυβερνοπεριστατικά. Ως εκ τούτου, είναι καθήκον μας να ανταποκρινόμαστε όσο το δυνατόν νωρίτερα σε πιθανές προειδοποιήσεις για θέματα κυβερνοασφάλειας.

Η σημερινή αναστολή χρήσης της εφαρμογής αποτελεί εσωτερική υπηρεσιακή απόφαση, αυστηρά περιορισμένη στη χρήση συσκευών εγγεγραμμένων στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v