Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν τρεις μήνες οι τιμές φυσικού αερίου

Οικονομία, όπως ποτέ άλλοτε, έκαναν στο αέριο φέτος οι Ευρωπαίοι. Στα 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα η τιμή του. Εχει χάσει 40% το πρώτο δίμηνο της χρονιάς.

Κατηφορίζουν τρεις μήνες οι τιμές φυσικού αερίου

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ήδη υποχωρήσει σχεδόν 40% τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς, αφού οι Ευρωπαίοι έκαναν οικονομία όπως ποτέ άλλοτε στην ιστορία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς ενισχύονται ελαφρά σήμερα Τρίτη κατά 1,3%, στα 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά εξακολουθούν να οδηγούν σε μηνιαία πτώση άνω του 15%. Οι τιμές πέφτουν για τρεις διαδοχικούς μήνες, το μεγαλύτερο σερί από τον Μάιο του 2020.

Η πτώση του κόστους του φυσικού αερίου - που θα βοηθήσει την Ευρώπη να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και τους ραγδαίους λογαριασμούς ενέργειας - έρχεται μετά από σαρωτικές προσπάθειες μεταξύ των νοικοκυριών και των εταιρειών να μειώσουν τη χρήση αερίου κατά τη διάρκεια ενός κυρίως ήπιου χειμώνα. Η ζήτηση φυσικού αερίου της περιοχής μειώθηκε κατά 13% το 2022 - ήταν η πιο απότομη πτώση στην Ιστορία - όπως ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε τριμηνιαία έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη.

«Οι τιμές επιστρέφουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου ο ήπιος χειμώνας και η πτώση της ζήτησης βοήθησαν να ηρεμήσουν οι αγορές», δήλωσε ο Keisuke Sadamori, Διευθυντής Ενεργειακών Αγορών και Ασφάλειας του IEA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v