Comeback για την παραγωγή των εργοστασίων της ευρωζώνης

Αν και συνολικά η μεταποιητική δραστηριότητα ήταν σε αρνητικό έδαφος, η παραγωγή ήταν λίγο πάνω από το ουδέτερο σημείο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Χαμηλό 3 μηνών για τη μεταποίηση στη Γερμανία και υψηλό 9 μηνών για την Ελλάδα.

Comeback για την παραγωγή των εργοστασίων της ευρωζώνης

Η συνολική δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε ξανά τον Φεβρουάριο, αλλά η παραγωγή αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον Μάιο καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού συνέχισαν να ομαλοποιούνται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο 48,5 τον Φεβρουάριο από 48,8 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μέτρηση. Εξακολουθεί να είναι κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ωστόσο, ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI που αναμένεται να δημοσιευθεί την Παρασκευή και θεωρείται καλός οδηγός για τη συνολική οικονομική υγεία, ήταν λίγο πάνω από το ουδέτερο σημείο, στις 50,1 μονάδες σε σύγκριση με την ένδειξη του Ιανουαρίου που ήταν 48,9.

«Μια οριακή αύξηση της παραγωγής που αναφέρθηκε από τα εργοστάσια της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο είναι ευπρόσδεκτη είδηση, η οποία αντιπροσωπεύει την πρώτη άνοδο από τον περασμένο Μάιο και μια περαιτέρω βελτίωση της υποκείμενης τάσης από το χαμηλό που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P.

Σε χαμηλό τριών μηνών η μεταποίηση στη Γερμανία, όπως και στην Αυστρία, σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στη Γαλλία, ενώ σε υψηλό 10 μηνών στην Ιταλία και σε υψηλό εννέα μηνών στην Ελλάδα. Σε υψηλό επτά μηνών, στο 49,3 από 47 που ήταν τον Ιανουάριο ο ΡΜΙ μεταποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v