Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιλερουά (ΕΚΤ): Τερματικό επιτόκιο το αργότερο έως τον Σεπτέμβρη

«Τα πρώτα στοιχεία πληθωρισμού για τον Φεβρουάριο που δημοσιεύθηκαν για την Ισπανία και τη Γαλλία μας καλούν να είμαστε σε εγρήγορση και να επιμείνουμε στη νομισματική μας δράση», δήλωσε το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Βιλερουά (ΕΚΤ): Τερματικό επιτόκιο το αργότερο έως τον Σεπτέμβρη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να φτάσει στο ανώτατο επιτόκιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Μου φαίνεται επιθυμητό να φτάσουμε σε αυτό το τερματικό επιτόκιο μέχρι το καλοκαίρι, δηλαδή το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας στους βουλευτές στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της ΕΚΤ «να μειώσει αυτόν τον πληθωρισμό στο 2%».

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 300 μονάδες βάσης και αναμένεται να αυξηθεί κατά ακόμη μισή μονάδα αργότερα αυτόν τον μήνα - κάτι που θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%. Για πρώτη φορά οι επενδυτές αύξησαν την Τρίτη τα στοιχήματα για peak στο 4%, καθώς ο πληθωρισμός στη Γαλλία και την Ισπανία ήταν απροσδόκητα υψηλός.

«Τα πρώτα στοιχεία για τον Φεβρουάριο που δημοσιεύθηκαν χθες για την Ισπανία και τη Γαλλία μας καλούν να είμαστε σε εγρήγορση και να επιμείνουμε στη νομισματική μας δράση», δήλωσε ο Βιλερουά. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, ο πληθωρισμός θα πρέπει να φτάσει στο αποκορύφωμά του αυτό το πρώτο εξάμηνο και θα μπορούσε να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι το τέλος του έτους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v