Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο βλέπει η Λαγκάρντ

Ερωτηθείσα για το πού θα φτάσουν τελικά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε: «Η πραγματικά ειλικρινής απάντηση είναι ότι θα καθοριστεί από τα δεδομένα».

Αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο βλέπει η Λαγκάρντ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να επιμείνουν πέρα από μια προγραμματισμένη κίνηση μισής μονάδας σε δύο εβδομάδες.

«Αυτή τη στιγμή, είναι πιθανό να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι», είπε η Λαγκάρντ στην ισπανική τηλεοπτική εκπομπή Espejo Publico σήμερα Πέμπτη. «Κατά πόσο σε κάθε συνεδρίαση, είναι αδύνατο να πούμε αυτή τη στιγμή».

Χαρακτήρισε την αύξηση του Μαρτίου ως απαραίτητη και πολύ πιθανή, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν τα πάντα για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% από τέσσερις φορές παραπάνω που είναι σήμερα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ πρόκειται να προεδρεύσει μιας δεύτερης διαδοχικής αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς οι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, μετά από ισχυρότερα από τα αναμενόμενα ευρωπαϊκά στοιχεία πληθωρισμού που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα. Οι επενδυτές βλέπουν τώρα το επιτόκιο καταθέσεων να αυξάνεται στο 4%, από το τρέχον επίπεδο του 2,5%.

Ερωτηθείσα για το λεγόμενο τερματικό επιτόκιο, η Λαγκάρντ είπε: «Η πραγματική ειλικρινής απάντηση είναι ότι θα καθοριστεί από τα δεδομένα». Το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει σε επίπεδα που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και δεν μπορεί να μειωθεί, μέχρι να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στον στόχο, είπε.

«Αυτό που είναι πολύ σίγουρο είναι ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%», είπε η Λαγκάρντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v