Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι πλουσιότεροι από ποτέ για αγορά πρώτης κατοικίας

Το τυπικό εισόδημα των αγοραστών πρώτης κατοικίας αυξήθηκε στα 90.000 δολάρια το 2022 από περίπου 70.000 δολάρια το 2019.

Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι πλουσιότεροι από ποτέ για αγορά πρώτης κατοικίας

Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και οι υψηλές τιμές των κατοικιών έχουν καταστήσει τη στέγαση πιο απρόσιτη από ποτέ με βάση τα στοιχεία των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Οι αγοραστές πρώτης κατοικίας κατείχαν το μικρότερο μερίδιο των πωλήσεων που καταγράφηκαν πέρυσι, με 26%, ακόμη και όταν οι αξίες των κατοικιών άρχισαν να μειώνονται, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.

«Απέχουμε πολύ από το σημείο όπου θα υπάρχει οικονομικά προσιτή στέγαση για τις μάζες», δήλωσε στο Bloomberg οικονομολόγος στη Zillow. «Η κλίμακα μετατοπίζεται προς αγοραστές κατοικιών με υψηλότερα εισοδήματα και καλύτερο οικονομικό υπόβαθρο. Αυτό θα είναι ο κανόνας μέχρι να αποκτήσουμε περισσότερο απόθεμα στην αγορά».

Το μέσο επιτόκιο για ένα 30ετές, σταθερό στεγαστικό δάνειο ανέβηκε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, φθάνοντας το 6,65%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Freddie Mac την Πέμπτη.

Οι δυσκολίες για τους  αγοραστές πρώτης κατοικίας αυξάνονται εδώ και χρόνια. Το τυπικό εισόδημα των αγοραστών πρώτης κατοικίας αυξήθηκε στα 90.000 δολάρια το 2022 από περίπου 70.000 δολάρια το 2019.

Εν τω μεταξύ, η μέση ηλικία των αγοραστών πρώτης κατοκίας εκτινάχτηκε στα 36 έτη το 2022 από 29 το 1981, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v