Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τέλεια καταιγίδα» ύφεσης, χρέους, πληθωρισμού βλέπει ο Dr Doom

Για στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους, που συνδυάζει τις χειρότερες πτυχές του στασιμοπληθωρισμού του τύπου της δεκαετίας του '70 και της κρίσης χρέους του 2008, προειδοποιεί ο Νουριέλ Ρουμπινί.

«Τέλεια καταιγίδα» ύφεσης, χρέους, πληθωρισμού βλέπει ο Dr Doom

Μια «τέλεια καταιγίδα» έρχεται το 2023 και οι αγορές πρόκειται να χτυπηθούν από ύφεση, κρίση χρέους και πληθωρισμό εκτός ελέγχου, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστό και ως «Dr. Doom».

Οπως μεταδίδει το Business Insider, o Ρουμπινί, ένας από τους πρώτους οικονομολόγους που πρόβλεψαν την ύφεση του 2008, προειδοποιεί εδώ και μήνες για μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους, η οποία συνδυάζει τις χειρότερες πτυχές του στασιμοπληθωρισμού του τύπου της δεκαετίας του '70 και της κρίσης χρέους του '08.

«Πιστεύω ότι μια στασιμοπληθωριστική κρίση θα εμφανιστεί φέτος», είπε ο Ρουμπινί σε συνέντευξή του στο ABC της Αυστραλίας την Πέμπτη.

Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να παραμένει σταθερός στο 6,4%, ο Ρουμπινί εκτίμησε ότι η Federal Reserve θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς «πολύ πάνω από» το 6%, για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Αλλά αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια σοβαρή ύφεση, κραχ του χρηματιστηρίου και μια έκρηξη στις χρεοκοπίες, μην αφήνοντας στη Fed άλλη επιλογή από το να υποχωρήσει από την καταπολέμηση του πληθωρισμού και να αφήσει τις τιμές να ξεφύγουν από τον έλεγχο, πρόσθεσε. Το αποτέλεσμα θα ήταν ούτως ή άλλως μια απότομη ύφεση, ακολουθούμενη από περισσότερα προβλήματα χρέους και πληθωρισμού.

«Τώρα αντιμετωπίζουμε την τέλεια καταιγίδα: Πληθωρισμό, στασιμοπληθωρισμό, ύφεση και μια δυνητική κρίση χρέους», προειδοποίησε ο Ρουμπινί.

Αν και περισσότερο αισιόδοξοι σχολιαστές υποστηρίζουν μια υγιή ανάκαμψη του S&P 500, ο οποίος υποχώρησε 20% πέρυσι, ο Ρουμπινί έχει πει προηγουμένως ότι ο δείκτης θα μπορούσε να υποχωρήσει άλλο 30% καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν ακραίες μακροοικονομικές συνθήκες.

«Θα συνεχίσουν να πέφτουν», είπε για τις μετοχές, επισημαίνοντας το πρόσφατο sell-off, καθώς οι επενδυτές τιμολογούν υψηλότερα επιτόκια από τη Fed. «Η αγορά ήδη είναι σε διόρθωση».

Προέτρεψε τους επενδυτές να προστατευτούν, επιλέγοντας αντιστάθμιση πληθωρισμού, όπως ο χρυσός, τα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα και τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Αυτές οι επιλογές είναι πιθανό να ξεπεράσουν τις μετοχές και τα ομόλογα, είπε, τα οποία θα υποφέρουν στο νέο οικονομικό καθεστώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v