Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed δεσμεύεται για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναμένουν ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες προκειμένου να επιτευχθεί μια επαρκώς περιοριστική νομισματική πολιτική, τονίζεται στην εξαμηνιαία έκθεση προς το Κογκρέσο.

Η Fed δεσμεύεται για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Η Fed διαμήνυσε ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών.

«Η επιτροπή [FOMC] δεσμεύεται να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%» ανέφερε η Fed στην εξαμηνιαία έκθεσή της προς το Κογκρέσο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι «οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες προκειμένου να επιτευχθεί μια επαρκώς περιοριστική νομισματική πολιτική».

Η έκθεση της Fed, η οποία παρέχει στους νομοθέτες ενημέρωση για τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις και τη νομισματική πολιτική, δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας πριν από την κατάθεση του προέδρου Τζερόμ Πάουελ ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υπηρεσιών της Γερουσίας την Τρίτη και της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής μια μέρα αργότερα.

Η έκθεση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πολλές μελέτες που υπογραμμίζουν ειδικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης μιας διερεύνησης του γιατί η ανάκαμψη του εργατικού δυναμικού ήταν τόσο αργή.

«Περισσότερο από το ήμισυ αυτού του ελλείμματος εργατικού δυναμικού αντανακλά χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό λόγω ενός κύματος συνταξιοδοτήσεων πέρα από αυτό που θα αναμενόταν λόγω των δημογραφικών τάσεων», σημειώνει η έκθεση. «Το υπόλοιπο έλλειμμα αποδίδεται στην βραδύτερη αύξηση του πληθυσμού, η οποία με τη σειρά της αντανακλά τόσο την υψηλότερη θνησιμότητα κυρίως λόγω του Covid όσο και τα χαμηλότερα ποσοστά μετανάστευσης τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v