Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγγιξαν το μισό τρισ. οι πωλήσεις ομολόγων στην Ευρώπη

Η αβεβαιότητα για πληθωρισμό και γεωπολιτικά ωθεί εταιρείες, τράπεζες και κυβερνήσεις να παραβλέπουν τις αυξανόμενες αποδόσεις και να προχωρούν τα σχέδιά τους για έκδοση χρέους. Οι μεγάλες κινήσεις της εβδομάδας και το ρεκόρ του 2023.

Αγγιξαν το μισό τρισ. οι πωλήσεις ομολόγων στην Ευρώπη

Οι πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων ξεπέρασαν τα 500 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους – ο ταχύτερος ρυθμός που έχει καταγραφεί, καθώς η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό και τα γεωπολιτικά ωθεί εταιρείες, τράπεζες και κυβερνήσεις να παραβλέπουν τις αυξανόμενες αποδόσεις και να προχωρούν τα σχέδιά τους για το χρέος.

Οι προσφορές από τη Nestle, την Toyota και την HSBC τη Δευτέρα οδήγησαν στην κατάρριψη του προηγούμενου ρεκόρ κατά δύο εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Και το ποσό θα αυξηθεί περαιτέρω αυτή την εβδομάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Stellantis βρίσκονται στην αναμονή για νέες εκδόσεις και πωλήσεις ομολόγων.

«Αν πρόκειται να έχουμε άλλη μια ασταθή χρονιά, είναι καλύτερα να το κάνουμε νωρίς παρά να περιμένουμε», δήλωσε ο David Zahn, επικεφαλής επί ευρωπαϊκών θεμάτων στην αμερικανική Franklin Templeton. «Δεν ξέρεις τι θα φέρει η χρονιά».

Το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Οκτώβριο

Οι πωλήσεις ομολόγων ακολούθησαν ανοδική τροχιά στην αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές πόνταραν σε υποχώρηση της επιθετικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, προβλέποντας φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων. Τώρα, όμως, με τον βασικό πληθωρισμό της ευρωζώνης στο πιο γρήγορο «γκάζι» της ιστορίας του, οι εκδότες πρέπει και πάλι να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις για να πουλήσουν το χρέος τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v