Ανοδος-έκπληξη για τις εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία

Ενισχύθηκαν κατά 1% τον Ιανουάριο, σε μηνιαία βάση. Κατηφόρισαν ωστόσο 10,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αισιοδοξία στον μεταποιητικό τομέα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ανοδος-έκπληξη για τις εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία

Μηνιαία αύξηση 1% σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis - δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούσε ότι θα υποχωρήσουν κατά 0,7%. 

Το άλμα οφείλεται στις παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά, ιδιαίτερα στην κατασκευή αεροσκαφών και διαστημικών σκαφών και για κινητήρες μηχανοκίνητων οχημάτων.

Μηνιαίως, οι εγχώριες παραγγελίες είχαν πτώση 5,3%, ενώ οι παραγγελίες εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 5,5%. Από την ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 2,9% και από τον υπόλοιπο κόσμο αυξήθηκαν κατά 11,2%.

Οι νέες παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών σημείωσαν άνοδο 8,9% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, ενώ των ενδιάμεσων και καταναλωτικών προϊόντων διολίσθησαν 8,9% και 5,5% αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες κατηφόρισαν κατά 10,9%.  

Ωστόσο, ο μεταποιητικός τομέας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει κάποιους λόγους για αισιοδοξία, που υπογραμμίζεται από τη σημαντική βελτίωση των προσδοκιών της έρευνας του ινστιτούτου Ifo για τον Φεβρουάριο. Το άνοιγμα της Κίνας είναι πιθανό να ενισχύσει αυτό το κλίμα, αυξάνοντας τις προοπτικές για τις γερμανικές εξαγωγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v