Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BlackRock: Εκπληκτικά ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές μετοχές

Υπεραπόδοση στη Γηραιά Ηπειρο σε σχέση με τις ΗΠΑ περιμένει ο κολοσσός της Wall Street. Οι κλάδοι που είναι οδηγοί, οι προοπτικές του 2023-2024 και ποια είναι τα γκρίζα σημεία.

BlackRock: Εκπληκτικά ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές μετοχές

Η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών παρουσίασε εκπληκτική ανθεκτικότητα το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και η υπεραπόδοση των μετοχών στη Γηραιά Ήπειρο σε σχέση με τις ΗΠΑ φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, σύμφωνα με την BlackRock.

Ο κολοσσός της Wall Street υποστηρίζει, όπως μεταδίδει το CNBC, ότι τα ευρωπαϊκά κέρδη του τέταρτου τριμήνου δείχνουν πως η εταιρική υγεία επεκτείνεται πέρα από τους θεμελιώδεις κλάδους των τραπεζών και της ενέργειας.

«Οι εταιρείες στην Ευρώπη εξέπληξαν τους αναλυτές με την πρόσφατη απόδοση των κερδών τους. Τα περιφερειακά χρηματιστήρια είχαν καλή ετήσια πορεία, αλλά διατηρούν φθηνότερες αποτιμήσεις τόσο σε ιστορική βάση όσο και έναντι των ΗΠΑ», δήλωσε η Helen Jewell, αναπληρώτρια διευθύντρια επενδύσεων EMEA της BlackRock Fundamental Equities.

Οι τράπεζες και η ενέργεια γεύτηκαν εκπληκτική άνοδο το τέταρτο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 κατέγραφαν ετήσια αύξηση 8% στο τέλος Φεβρουαρίου, ακόμη και χωρίς τον ενεργειακό τομέα, σημείωσε η BlackRock.

«Η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο όπου οι αναθεωρήσεις για τα κέρδη του 2024 επανήλθαν σε θετικό έδαφος», δήλωσε η Jewell.

«Τα κέρδη στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσαν επίσης θετική έκπληξη, ακόμη και προσαρμοσμένα στο μέγεθος του χρηματοπιστωτικού και ενεργειακού τομέα».

Η Jewell υπογράμμισε ότι πιθανώς θα συνεχιστεί η δυναμική των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες έχουν ενισχυθεί από τα θετικά επιτόκια και οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές.

Ο δείκτης Euro Stoxx Banks σημείωνε άνοδο 24% σε ετήσια βάση το πρωί της Τρίτης, αλλά η Jewell σημείωσε ότι το Ρ/Ε παραμένει κάτω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους για τον κλάδο. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε), υπολογίζοντας την τρέχουσα τιμή της μετοχής της σε σχέση με τα κέρδη ανά μετοχή, προσδιορίζει εάν μια εταιρεία είναι υπερτιμημένη ή υποτιμημένη.

«Πιστεύουμε ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι ικανός για περαιτέρω υπεραποδόσεις το 2023, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στον έλεγχο του πληθωρισμού και τα υψηλότερα επιτόκια ενδέχεται να επιτρέψουν σε περισσότερες τράπεζες να επιστρέψουν μετρητά στους μετόχους», είπε η Jewell.

Οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες ενέργειας σε Βρετανία και Ευρώπη σημείωσαν κέρδη-ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και ο ήπιος χειμώνας έχει ρίξει τη ζήτηση κάτω από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Μεσοπρόθεσμα, η BlackRock εξακολουθεί να αναμένει περιορισμό της προσφοράς και βλέπει τις ευρωπαϊκές μεγάλες πετρελαϊκές να δημιουργούν νέες τεράστιες ταμειακές ροές. «Αυτές οι εταιρείες τελούν υπό διαπραγμάτευση με έκπτωση σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και συνεχίζουν να κατανέμουν σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας», πρόσθεσε η Jewell.

Παρά την ανθεκτικότητα μέχρι στιγμής, τόνισε τη σημασία των περιθωρίων κέρδους το 2023, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική τερματίζοντας την εποχή του φθηνού χρήματος.

Περίπου το 60% των ευρωπαϊκών εταιρειών ξεπέρασε τις προσδοκίες πωλήσεων για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ μόνο το 50% ξεπέρασε τα κέρδη, σύμφωνα με στοιχεία της MSCI που συγκεντρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου. 

«Σε όλους τους κλάδους, σύμφωνα με τις εταιρείες, αυτό αντανακλά τον αυξανόμενο αντίκτυπο του πληθωρισμού μισθών, σε μια εποχή που η επιβράδυνση της ανάπτυξης έχει καταστήσει πιο δύσκολη τη μετακύλιση του κόστους. Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες με υψηλότερη έκθεση στο μισθολογικό κόστος μπορεί να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες το 2023», δήλωσε η Jewell.

«Βλέπουμε πολλές ευκαιρίες για τους επενδυτές στην περιοχή, αν και είναι σημαντικό να είναι επιλεκτικοί, καθώς από την πίεση των περιθωρίων κέρδους μπορεί να προκύψουν διαφορές μεταξύ τομέων αλλά και εντός κάθε βιομηχανίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v