Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Προειδοποιεί για μεγαλύτερες και ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων

«Σήμα» για πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έστειλε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Τόνισε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Κρίσιμα τα στοιχεία για την οικονομία.

Πάουελ: Προειδοποιεί για μεγαλύτερες και ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων

Η Fed πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμενόταν μετά τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία και τον πληθωρισμό, τόνισε στην ομιλία του στο Κογκρέσο ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι η Fed είναι έτοιμη να κινηθεί με μεγαλύτερα βήματα συνολικά αν το «σύνολο» των εισερχόμενων πληροφοριών καταδείξει ότι απαιτούνται πιο αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν πιο ισχυρά από ό,τι αναμενόταν, το οποίο σημαίνει ότι το τελικό επίπεδο στο οποίο θα φτάσουν τα επιτόκια θα είναι πιθανότατα υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως» σημείωσε. 

Αυτές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του κ. Πάουελ μετά τα στοιχεία που έδειξαν αναπάντεχη άνοδο του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και την έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για την απασχόληση που έδειξε μεγάλο άλμα στις νέες θέσεις εργασίας τον ίδιο μήνα. 

«Αν το σύνολο των στοιχείων δείξει ότι απαιτείται πιο γρήγορη σύσφιξη, θα είμαστε προετοιμασμένοι να επιταχύνουμε τον ρυθμό των αυξήσεων επιτοκίων» πρόσθεσε. 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μολονότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί, η διαδικασία για την επιστροφή του πληθωρισμού πίσω στον στόχο του 2% έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει και ενδέχεται να έχει αναταράξεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v