Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ριμπάουντ για τη βρετανική οικονομία μετά τις απεργίες

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο, ανακτώντας μέρος της πτώσης 0,5% του Δεκεμβρίου, όταν οι απεργίες σταμάτησαν τη δραστηριότητα.

Ριμπάουντ για τη βρετανική οικονομία μετά τις απεργίες

Πιο ισχυρή από την αναμενόμενη ήταν η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιανουάριο, δείχνοντας στοιχεία ανθεκτικότητας εν μέσω πληθωρισμού και της παύσης εκτεταμένων απεργιών.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,3%, ανακτώντας μέρος της πτώσης 0,5% του Δεκεμβρίου, όταν οι απεργίες σταμάτησαν τη δραστηριότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,1% τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία δημιουργούν ελπίδες ότι η οικονομία μπορεί να αποφύγει μια παρατεταμένη ύφεση ή να αποφύγει μια ύφεση εντελώς. Ωστόσο, ασκούν περαιτέρω πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στον αγώνα της να μειώσει τον διψήφιο πληθωρισμό. Η οικονομία παραμένει 0,2% μικρότερη από ό,τι πριν από την πανδημία.

«Περιμένουμε ότι η τρέχουσα ύφεση θα είναι πιο ήπια και συντομότερη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Το ισχυρότερο επιχειρηματικό κλίμα και η σταθερή πτώση του πληθωρισμού αναμένεται να στηρίξουν την ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG, UK Yael Selfin.

Οι τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών συρρικνώθηκαν, ανέφερε επίσης η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v