Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφιάλτης για τις τράπεζες των ΗΠΑ οι ζημιές στα ομόλογα

Κεφαλαιοποίηση 52,4 δισ. ευρώ έχασαν σε μία ημέρα οι τέσσερις μεγαλύτεροι όμιλοι. Αποκαλύπτονται τεράστιες ζημιές από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων, ενώ οι καταθέσεις μειώνονται. Η περίπτωση της Silicon Valley Bank.

Εφιάλτης για τις τράπεζες των ΗΠΑ οι ζημιές στα ομόλογα

Οι επενδυτές εξαφάνισαν 52,4 δισ. δολάρια από την αγοραία αξία των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών χθες, εν μέσω εκτεταμένου sell off χρηματοοικονομικών μετοχών που οι αναλυτές συνέδεσαν με τους φόβους των επενδυτών για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων τους.

Το sell-off στις JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo φάνηκε να πυροδοτήθηκε από δυσκολίες στη Silicon Valley Bank, μια μικρή τράπεζα που εστιάζει στην τεχνολογία.

Αργά την Τετάρτη, η SVB αποκάλυψε ότι είχε χάσει περίπου 1,8 δισ. δολάρια μετά τη διάθεση ενός χαρτοφυλακίου τίτλων αξίας 21 δισ. δολαρίων, το οποίο πώλησε ως απάντηση στη μείωση των καταθέσεων πελατών. Οι απώλειες ώθησαν την τράπεζα να ανακοινώσει πώληση μετοχών για να στηρίξει την κεφαλαιακή της θέση.

Οι μεγάλες απώλειες από την πώληση των τίτλων της SVB έστρεψαν την προσοχή των επενδυτών στους κινδύνους που ενδέχεται να ελλοχεύουν στα τεράστια χαρτοφυλάκια ομολόγων που κατέχουν άλλες τράπεζες των ΗΠΑ, πολλές από τις οποίες επένδυσαν εισροή καταθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού σε μακροπρόθεσμους τίτλους, όπως αμερικανικά ομόλογα. Η αξία αυτών των συμμετοχών μειώθηκε απότομα σε τιμή το περασμένο έτος, καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν ραγδαία.

Ο δείκτης KBW Bank υποχώρησε περισσότερο από 7%, η πιο απότομη πτώση από τον Ιούνιο του 2020, όταν οι επενδυτές ξεπούλησαν μετοχές των τραπεζών λόγω φόβων για οικονομικό σοκ κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας Covid-19.

Η First Republic Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, μια τράπεζα για πλούσιους πελάτες και μέλος του τραπεζικού δείκτη, έχασε πάνω από 16%.

Ο αναλυτής της Wells Fargo, Mike Mayo, περιέγραψε το sell off ως τη «Στιγμή SIVB» του τραπεζικού κλάδου, αναφερόμενος στο ticker της SVB στο Nasdaq. Είπε ότι η αδυναμία της τράπεζας που εστιάζεται στην τεχνολογία δεν είναι ενδεικτική ενός προβλήματος σε ολόκληρο τον κλάδο, ωστόσο επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα.

Το sell off ήρθε λίγες μέρες μετά τα στοιχεία της Federal Deposit Insurance Corporation, μιας ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών, που έδειξαν ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ αντιμετώπιζαν περίπου 620 δισ. δολάρια μη πραγματοποιηθεισών ζημιών στα χαρτοφυλάκια τίτλων τους.

Το ποσό είναι πολύ λιγότερο από τα συνολικά ίδια κεφάλαια του κλάδου των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022. Οι συνολικές ζημίες που αναγνωρίστηκαν πέρυσι ήταν 31 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι αυξανόμενες λογιστικές απώλειες συνέπεσαν με την πτώση των καταθέσεων στις τράπεζες, καθώς οι αποταμιευτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις σε μια εποχή που η Federal Reserve συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια.

Το χειρότερο σενάριο για τις τράπεζες θα ήταν ότι ίσως χρειαστεί να ακολουθήσουν την SVB πουλώντας ορισμένους από τους τίτλους τους με ζημία, για να καλύψουν τις αναλήψεις καταθέσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v