Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: «Λουκέτο» στην τράπεζα SVB

Κλείνει η Silicon Valley Bank, στη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στις ΗΠΑ μετά το 2008. Εγγυημένες οι καταθέσεις ως 250.000 δολάρια. Παρακολουθούμε την κατάσταση, τόνισε η Τζάνετ Γέλεν.

ΗΠΑ: «Λουκέτο» στην τράπεζα SVB

Η ρυθμιστική αρχή της Καλιφόρνιας έθεσε σε καθεστώς διαχείρισης την τράπεζα Silicon Valley Bank, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Πρόκειται για την πρώτη τράπεζα στις ΗΠΑ που πτωχεύει εντός του 2023, ενώ όπως αναφέρουν οι Financial Times είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ από το 2008 και την κατάρρευση της Washington Mutual.

Η ρυθμιστική αρχή διόρισε την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ως διαχειριστή.

Η τυπική ασφάλιση της FDIC καλύπτει έως και 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.Η FDIC δήλωσε ότι θα πληρώσει στους ανασφάλιστους καταθέτες προκαταβολικό μέρισμα εντός της επόμενης εβδομάδας.

Οι πελάτες με καταθέσεις πάνω από 250.000 δολάρια θα λάβουν βεβαιώσεις για τα μη ασφαλισμένα χρήματα τους, το οποίο σημαίνει ότι θα είναι από τους πρώτους που θα πληρωθούν – κατά πάσα πιθανότητα μόνο μερικώς – με τους πόρους που θα ανακτηθούν όσο η SVB θα είναι υπό τη διαχείριση της FDIC.

H FDIC επιχειρεί παραδοσιακά να συγχωνεύσει τις πτωχευμένες τράπεζες με μεγαλύτερα και πιο σταθερά ιδρύματα. Στην περίπτωση της Washington Mutual για παράδειγμα, είχε αποφασιστεί η πώλησή της στην JP Morgan. 

Είχε προηγηθεί η ξαφνική ανακοίνωση της SVB την Πέμπτη ότι εκδίδει μετοχές 2,25 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, μετά από σημαντική απώλεια στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Η μετοχή σημείωσε βουτιά 60% την Πέμπτη. Τα ομόλογα σημείωσαν πτώση-ρεκόρ, πυροδοτώντας εκτεταμένες πτώσεις στις μετοχές των αμερικανικών τραπεζών, που εξαπλώθηκαν επίσης στην Ασία και την Ευρώπη.

Την Παρασκευή η SVB απέτυχε να αντλήσει κεφάλαια και προσέλαβε συμβούλους, μεταξύ των οποίων την Goldman Sachs, για να κλείσει συμφωνία εξαγοράς. Μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα έξετασαν σύμφωνα με το CNBC την περίπτωση της SVB, αλλά οι πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις εκροές καταθέσεων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει ρεαλιστική αποτίμηση της αξίας της τράπεζας, σημείωσαν οι πηγές. 

Το τραπεζικό ίδρυμα είχε 17 υποκαταστήματα στην Καλιφόρνια. 

Η SVB είχε συνολικό ενεργητικό 209 δισ. δολάρια και περίπου 175,4 δισ. δολάρια καταθέσεις. 

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, είχε δηλώσει νωρίτερα την Παρασκευή ότι το υπουργείο έχει γνώση των εξελίξεων και παρακολουθεί την κατάσταση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v