Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσπασε κοντέρ το μέρισμα της Aramco

Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο πραγματοποίησε καθαρά κέρδη 161 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μοιράζει το υψηλότερο μέρισμα από κάθε άλλη δημόσια εταιρεία στον κόσμο.

Εσπασε κοντέρ το μέρισμα της Aramco

Η Saudi Aramco απροσδόκητα αύξησε τη διανομή μερίσματος και δήλωσε ότι θα ενισχύσει τις δαπάνες καθώς προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μια χιονοστιβάδα μετρητών που δημιουργήθηκε από την περσινή άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο πραγματοποίησε καθαρά κέρδη 161 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο και 46% υψηλότερα από το 2021. 

Η Aramco αύξησε το μέρισμά της - μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας - στα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το τελευταίο τρίμηνο, ποσό κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αντίστοιχες εταιρείες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπως η Chevron Corp. και η Shell Plc, ανέφεραν επίσης εκρηκτικά κέρδη και επιστρέφουν δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους μέσω μεγαλύτερων μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών. Η Aramco, μέχρι τώρα, είχε επικεντρωθεί στο να αξιοποιήσει τα επιπλέον μετρητά για την αύξηση της παραγωγής.

Οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει από τα μέσα του 2022 και έχουν χάσει άλλο 4% φέτος. Τα κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν στα 30,7 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ηταν 42,4 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο.

Η Aramco θα δημοσιεύσει πλήρη οικονομική κατάσταση τη Δευτέρα.

Πολλοί traders εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το πετρέλαιο θα ανέβει αργότερα φέτος, ίσως πίσω στα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η ζήτηση ενισχύεται στην Κίνα με το άνοιγμα της οικονομίας της.

Η Aramco επανέλαβε ότι υπάρχουν πολύ λίγες επενδύσεις παγκοσμίως στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και ότι μια «στενή» αγορά θα μπορούσε να προκαλέσει άλμα των τιμών.

Η Σαουδική Αραβία έχει επικρίνει τις δυτικές κυβερνήσεις και τις εταιρείες ενέργειας για την προσπάθεια μετάβασης στην καθαρή ενέργεια πολύ γρήγορα. Η Aramco, αντίθετα, ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της στα 13 εκατομμύρια βαρέλια έως το 2027 από 12 εκατομμύρια και την παραγωγή φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 50% αυτή τη δεκαετία.

Το μέρισμα ολόκληρου του έτους των 75,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων - το μεγαλύτερο στον κόσμο για μια δημόσια εταιρεία - καλύφθηκε εύκολα από τις ελεύθερες ταμειακές ροές, οι οποίες εκτινάχθηκαν σχεδόν στα 149 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Aramco θα εκδώσει επίσης μία δωρεάν μετοχή για κάθε 10 μετοχές που κατέχει.

Η Aramco έχει χρηματιστηριακή αξία 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η δεύτερη υψηλότερη πίσω από την Apple Inc.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v