Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφάλματα στις οικονομικές καταστάσεις παραδέχεται η Credit Suisse

Αρνητική γνώμη έδωσε η PwC. Ο ελβετικός όμιλος παραδέχτηκε δημόσια ότι «ο εσωτερικός έλεγχος δεν ήταν αποτελεσματικός». Παραιτήθηκε από έξτρα αμοιβές ο πρόεδρος της Credit Suisse Group AG.

Σφάλματα στις οικονομικές καταστάσεις παραδέχεται η Credit Suisse

Η Credit Suisse Group AG δήλωσε ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής οικονομικών εκθέσεων για τα έτη 2022 και 2021 και υιοθετεί ένα σχέδιο αποκατάστασης.

Για τα δύο χρόνια «ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου επί της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης δεν ήταν αποτελεσματικός», ανέφερε η Credit Suisse στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα. «Η Διοίκηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι και οι διαδικασίες δημοσιοποίησης δεν ήταν αποτελεσματικές».

Η τράπεζα αναγκάστηκε να καθυστερήσει τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της από την περασμένη εβδομάδα, αφού οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έθεσαν ερωτήματα την τελευταία στιγμή. Η Credit Suisse δεν διευκρίνισε εάν αυτά είχαν επιλυθεί.

Οι ουσιώδεις αδυναμίες που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις, ανέφερε η τράπεζα.

«Η PwC, η ανεξάρτητη εγγεγραμμένη λογιστική εταιρεία που έλεγξε τις οικονομικές καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ετήσια έκθεση, έχει εκδώσει αρνητική γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του ομίλου στη χρηματοοικονομική αναφορά στις 31 Δεκεμβρίου, 2022», είπε η Credit Suisse.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Credit Suisse Group AG Axel Lehmann παραιτείται από την πληρωμή 1,5 εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων (1,6 εκατομμυρίων δολαρίων) για το πρώτο πλήρες έτος εργασίας του, καθώς η τράπεζα κατέγραψε τη χειρότερη ετήσια επίδοσή της από την οικονομική κρίση του 2008.

Ο Lehmann, ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο τον Ιανουάριο του 2022, δεν θα λάβει την τυπική αμοιβή που συνήθως καταβάλλεται πάνω από τους μισθούς των μελών του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με την έκθεση αποζημιώσεων της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v