Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ παρά την SVB

Η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να παραιτηθεί από το σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης, σύμφωνα με πηγή κοντά στο ΔΣ.

Reuters: Μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ παρά την SVB

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να κλίνουν προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Πέμπτη, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, καθώς αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός τα επόμενα χρόνια, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για τη δέσμευση της ΕΚΤ για ακόμη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ η οποία προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ομως η πηγή, που είναι κοντά στο Διοικητικό Συμβούλιο, είπε ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να παραιτηθεί από το σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου - που ανακοινώθηκε στην τελευταία της συνεδρίαση και επαναλήφθηκε πολλές φορές από την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και τους συναδέλφους της - επειδή που θα έβλαπτε την αξιοπιστία της.

Η πηγή πρόσθεσε ότι οι επίσημες προτάσεις για τη συνεδρίαση δεν είχαν ακόμη ληφθεί, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν δει τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις.

Οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι χαμηλότερες από ό,τι τον Δεκέμβριο, αλλά εξακολουθούν να θέτουν την αύξηση των τιμών πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας το 2024 και ελαφρώς πάνω από αυτόν το 2025.

Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Επιπλέον, οι προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, πρόκειται να αναθεωρηθούν υψηλότερα, ενισχύοντας τις εκκλήσεις για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τα γεράκια στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, πρόσθεσε η πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v