Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα σε επίπεδα «ελληνικής κρίσης» για το μονοετές CDS της Credit Suisse

Ρίγη προκάλεσε η εκτίναξη του κόστους ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της ελβετικής τράπεζας έως τις 1.200 μονάδες, καθώς αναβίωσαν εικόνες από την περίοδο της «ελληνικής τραγωδίας», όταν οι μεγάλες εγχώριες τράπεζες βυθίζονταν στη δίνη της κρίσης χρέους.

Αλμα σε επίπεδα «ελληνικής κρίσης» για το μονοετές CDS της Credit Suisse

Μνήμες από την περίοδο της ελληνικής κρίσης χρέους ξύπνησε η εκτίναξη του κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της Credit Suisse, προκαλώντας ισχυρά ρίγη ανησυχίας στους κόλπους των επενδυτών.

Η τελευταία καταγεγραμμένη τιμή των CDS της ελβετικής τράπεζας διαμορφώθηκε στις 835,9 μονάδες βάσης την Τρίτη, ωστόσο το πρωί της Τετάρτης οι traders είδαν τα μονοετή CDS της Credit Suisse να σκαρφαλώνουν έως και τις 1.200 μονάδες βάσης, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Tιμή spread άνω των 1.000 μονάδων βάσης σε μονοετή CDS τραπεζών είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες είχαν φτάσει σε αντίστοιχα επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και της οικονομικής ύφεσης της χώρας.

Το επίπεδο που καταγράφηκε την Τρίτη είναι περίπου 18 φορές υψηλότερο από το συμβόλαιο της UBS Group και περίπου 9 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Deutsche Bank.

Επίσης, άλμα έκαναν και τα 5ετή CDS, φτάνοντας στις 766 μονάδες βάσης.

Επίσης, η καμπύλη των CDS είναι επίσης βαθιά ανεστραμμένη, πράγμα που σημαίνει ότι κοστίζει περισσότερο η προστασία έναντι μιας άμεσης κατάρρευσης της τράπεζας αντί μιας πιο μακροπρόθεσμης πιθανότητας χρεοκοπίας. Η καμπύλη των CDS της ελβετικής τράπεζας είχε ανοδική κλίση την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v