Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουμπινί: Η Credit Suisse «στιγμή Lehman» για την Ευρώπη

Οτιδήποτε συμβεί στην Credit Suisse θα έχει συστημικό αντίκτυπο όχι μόνο στο ευρωπαϊκό αλλά και στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, προειδοποίησε ο «Dr. Doom».

Ρουμπινί: Η Credit Suisse «στιγμή Lehman» για την Ευρώπη

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέα πιθανή τραπεζική κρίση με επίκεντρο την Credit Suisse έκρουσε την Τετάρτη ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, λέγοντας ότι η ελβετική τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να σωθεί και πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει».

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, «η αμερικανική Silicon Valley Bank αφορούσε μόνο 150 δισ. δολάρια ενεργητικό, ενώ στην περίπτωση της Credit Suisse μιλάμε για τουλάχιστον 700 δισ. δολάρια».

«Οπότε οτιδήποτε συμβεί στην Credit Suisse θα έχει συστημικό αντίκτυπο όχι μόνο στο ευρωπαϊκό χρηματοικονομικό σύστημα αλλά στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα» πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι θα είναι «κάτι σαν μια στιγμή Lehman».

Η μετοχή της Credit βούτηξε περίπου 25% στο ελβετικό χρηματιστήριο, φτάνοντας σε νέο χαμηλό ρεκόρ, προτού ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της, καθώς ο μεγαλύτερος μέτοχός της δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια.

Την ίδια ώρα, τα 5ετή CDS -μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας- εκτινάσσονται 69 μονάδες βάσης (15%), φτάνοντας στις 554 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v