Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι για την Credit Suisse

Χαρακτήρα κατεπείγοντος έλαβε η αντιμετώπιση της κρίσης στην ελβετική τράπεζα. Δήλωση στήριξης, spin off, μηχανισμός για εξασφάλιση ρευστότητας, ακόμα και κλήση της UBS σε βοήθεια στα σενάρια.

Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι για την Credit Suisse

Οι ελβετικές αρχές και η Credit Suisse συζητούν τρόπους σταθεροποίησης της τράπεζας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg και έχουν γνώση του θέματος. 

Οι ηγέτες της εταιρείας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για επιλογές που κυμαίνονται από μια δημόσια δήλωση υποστήριξης έως ένα πιθανό backstop ρευστότητας, είπαν οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς περιγράφουν ιδιωτικές συζητήσεις.

O Τhomas Matter, μέλος του ελβετικού κοινοβουλίου, δήλωσε στο Reuters ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για κρατική στήριξη στην τράπεζα στην παρούσα φάση», σημειώνοντας ότι μια λύση ενδέχεται να περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα έναντι εχεγγύων. «Δεν θα εκπλαγώ αν η κεντρική τράπεζα προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση μέχρι το πρωί της Δευτέρας. 

Παράλληλα, μεταξύ των ιδεών που εξετάζονται περιλαμβάνεται ο διαχωρισμός (spin off) της ελβετικής μονάδας και (πιο μακρινό και δύσκολο σενάριο) η ενορχήστρωση μιας σχέσης με την ανταγωνίστρια και σε μέγεθος μεγαλύτερη τράπεζα, την UBS, σημείωσαν οι ίδιες πηγές προειδοποιώντας ότι δεν είναι σαφές ποια από αυτά τα βήματα θα προχωρήσει πραγματικά.

Ενώ ο σχεδιασμός των πιθανών σεναρίων βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, ο επείγων χαρακτήρας διεφάνη μετά την πτώση των μετοχών της τράπεζας σε ιστορικό χαμηλό και την εκτόξευση του κόστους για την ασφάλιση έναντι του χρέους της τράπεζας.

Η Credit Suisse ζήτησε από την ελβετική κεντρική τράπεζα και τη ρυθμιστική αρχή (Finma) δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Μια τέτοια δήλωση μπορεί να έρθει ακόμα και σήμερα, είπε μια εξ αυτών.

Εκπρόσωποι της Credit Suisse, της UBS και της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v