Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνουν και πάλι σχέδιο για τη First Republic οι CEOs της Wall Street

Παρά το σωσίβιο των 30 δισ. δολαρίων, κατρακυλούν οι μετοχές της τράπεζας, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της. Τι εξετάζεται.

Ψάχνουν και πάλι σχέδιο για τη First Republic οι CEOs της Wall Street

Τα τραπεζικά διευθυντικά στελέχη της Wall Street προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα νέο σχέδιο για τη First Republic, αφού ένα σωσίβιο 30 δισ. δολαρίων απέτυχε να σταματήσει ένα απότομο ξεπούλημα στις μετοχές της τράπεζας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα στελέχη θα συζητήσουν εάν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο για την τράπεζα με έδρα την Καλιφόρνια, στο περιθώριο μιας προσχεδιασμένης συνάντησης στην Ουάσιγκτον σήμερα Τρίτη, η οποία διοργανώνεται από το Financial Services Forum (FSF), μια από τις κύριες ομάδες λόμπι του κλάδου, ανέφεραν οι πηγές. 

Οι μετοχές της First Republic, οι οποίες έχουν κατρακυλήσει σχεδόν 90% αυτόν τον μήνα, έκλεισαν με βουτιά 47% τη Δευτέρα, παρά την προσπάθεια 11 τραπεζών να σταθεροποιήσουν την τράπεζα, καταθέτοντας 30 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό ώθησε τον Τζέιμι Ντάιμον, τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan που πρωτοστάτησε στο σχέδιο για τις καταθέσεις, να διερευνήσει άλλες επιλογές για την υποστήριξη της First Republic, είπε μία από τις πηγές. Μία από τις πιθανότητες που εξετάζονται είναι η μετατροπή του συνόλου ή μέρους των καταθέσεών τους σε εισροή κεφαλαίου, είπε ένα άλλο άτομο, μια εξέλιξη που αναφέρθηκε νωρίτερα από τη Wall Street Journal.

«Αυτές οι καταθέσεις είναι υποχρεώσεις στον ισολογισμό -οφείλουν χρήματα στις μεγαλύτερες τράπεζες», είπε πηγή, αναφερόμενη στη First Republic. «Αν αυτές οι καταθέσεις μετατραπούν σε ίδια κεφάλαια... θα είναι η First Republic σε καλύτερη οικονομική θέση σε σχετική βάση».

Το FSF αποτελείται από οκτώ τράπεζες, οι οποίες συνέβαλαν όλες στη σωτηρία της τράπεζας την περασμένη εβδομάδα. «Η συνάντηση αυτή την εβδομάδα είχε προγραμματιστεί πριν από ένα χρόνο και θα δώσει στα μέλη την ευκαιρία να συζητήσουν τη σημασία του ισχυρού, ποικιλόμορφου τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ, την κατάσταση της οικονομίας και άλλα σημαντικά θέματα πολιτικής», ανέφερε το FSF σε ανακοίνωση.

Η Jane Fraser, η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, αναμένεται να παραστεί αυτοπροσώπως στη συνάντηση, όπως και ο ομόλογός της στην Goldman Sachs, David Solomon, ανέφεραν οι πηγές. Η ατζέντα των συνεδριάσεων που διοργανώνονται από το FSF συνήθως περιορίζεται σε θέματα πολιτικής, αλλά οι CEOs αναμένεται να συζητήσουν επιλογές για τη First Republic στο περιθώριο της συνάντησης.

Η JPMorgan αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής της μετοχής της First Republic τη Δευτέρα ήρθε μετά τη μείωση της πιστοληπτικής της ικανότητας για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα μετά από φυγή καταθετών, οι οποίοι απέσυραν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τους λογαριασμούς τους.

Τα ομόλογα της First Republic που λήγουν το 2046 υποχώρησαν κατά 11% τη Δευτέρα, στα 55 σεντς. Διαπραγματεύονταν σε πάνω από 75 σεντς μόλις στις αρχές Μαρτίου.

Η S&P Global, την Κυριακή, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε B+ από BB+. Είναι η δεύτερη υποβάθμισή της σε μια εβδομάδα, λέγοντας ότι η σωτηρία των 30 δισ. δολαρίων από τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ «θα πρέπει να διευκολύνει τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας, αλλά μπορεί να μη λύσει τις σημαντικές επιχειρηματικές προκλήσεις, τη ρευστότητα, τη χρηματοδότηση και την κερδοφορία που πιστεύουμε ότι η τράπεζα είναι πλέον πιθανό να αντιμετωπίζει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v